Zware raketaanvallen kosten aan minstens negen mensen het leven: ‘Russische barbarij’
In hoofdstad Kiev waren er voor het eerst sinds januari weer ontploffingen. Foto: Anadolu Agency via Getty Images

Oekraïne werd donderdagochtend opgeschrikt door massale Russische raketaanvallen. Minstens negen mensen kwamen om het leven en een kerncentrale werd afgesneden van het elektriciteitsnet. De stroomtoevoer is intussen hersteld.

Zeker 81 raketten werden donderdagochtend gelanceerd: 47 ervan raakten doelwitten in heel Oekraïne, 34 werden uit de lucht gehaald. Nog eens acht drones van Iraanse makelij werden ingezet, daarvan werden er vier onderschept.

Rusland viseerde verschillende Oekraïense doelwitten. In de westelijke stad Lviv vielen zeker vijf doden toen een woning werd geraakt. Ook in de stad Dnipro viel al zeker een dode. In Cherson vielen dan weer drie doden door artillerievuur.

In de hoofdstad Kiev waren voor het eerst sinds januari weer ontploffingen te horen. ‘Ik hoorde een heel harde explosie’, getuigt een 58-jarige inwoner van Kiev aan Reuters. ‘We sprongen snel uit bed en zagen een auto in brand staan. Daarna vlogen ook de andere auto’s in brand. Het glas verbrijzelde op de balkons en in ramen. Een peuter werd wakker en sprong uit bed. Hoe kunnen ze dit doen? Hoe is dit mogelijk? Het is niet menselijk.’

Veertig procent van de burgers in Kiev zit nu zonder verwarming, na een aanval op de energie-infrastructuur. Vijftien procent zit zonder elektriciteit.

De stad Charkov, in het noordoosten, werd vijftien keer getroffen. Daar waren energiebedrijven en infrastructuur het doelwit, net als in de regio Odessa, in het zuiden. Ook daar zijn nu problemen met de elektriciteitsvoorziening.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba werd uitsluitend civiele infrastructuur geraakt. ‘De aanval diende geen militaire doeleinden, het is alleen maar Russische barbarij’, schrijft hij op Twitter.

Moskou reageerde in eerste instantie door te zeggen dat de campagne bedoeld is om de slagkracht van Oekraïne te verminderen. Maar het door de overheid gecontroleerde Russische nieuwsagentschap Ria schrijft nu dat het om een vergelding gaat voor de Oekraïense aanval op Brjansk, in Rusland. Daar opende volgens het Kremlin een groep Oekraïners het vuur op burgers.

Kerncentrale offline

Donderdagmorgen ging de kerncentrale Zaporizja (ZNPP) van het elektriciteitsnet. Volgens het energieagentschap Enerhoatom werd de laatste lijn die de ZNPP verbindt, vernield door raketten, maar Rusland ontkent dat. ZNPP is al sinds het begin van de oorlog in Russische handen, en ligt niet ver van het front. Wat dan wel de oorzaak was van de afschakeling, is niet duidelijk.

Alleen dieselgeneratoren hielden de kerncentrale nog af van oververhitting en een mogelijke meltdown. Dat bevestigt ook het Internationaal Atoomagentschap IAEA. ‘De Russen brengen de wereld op de rand van een nucleaire catastrofe’, stelde de Oekraïense minister van Energie Herman Haloesjtsjenko.

Zware raketaanvallen kosten aan minstens negen mensen het leven: ‘Russische barbarij’
Mensen zoeken beschutting in een metrostation in Kiev. Foto: reuters

Maar volgens de Russen verliep alles normaal. ‘Er is voor tien dagen diesel en indien nodig leveren we extra brandstof aan de centrale’, zegt Renat Karchaa van het Russische energiebedrijf Rosenergoatom.

Het is trouwens al de zesde keer dat noodgeneratoren moeten ingeschakeld worden. IAEA-directeur Rafael Grossi roept dan ook op tot een veiligheidszone rond de kerncentrale. ‘Op een dag is het geluk op’, zegt hij.

Donderdagnamiddag werd de kerncentrale weer aangesloten op het net. ‘Specialisten van Ukrenergo hebben de stroomtoevoer hersteld’, liet Ukrenego weten in een verklaring.

F16’s gevraagd

De rakettenregen van donderdagmorgen toont nog maar eens de kwetsbaarheid van Oekraïne tegenover raketaanvallen van Rusland. Hoewel de luchtafweer een kleine helft van de projectielen uit de lucht haalde, is de schade enorm. ‘We hebben F16’s nodig’, klinkt het bij de Oekraïense luchtmacht. ‘Die geven ons de mogelijkheid om meer Russische kruisraketten neer te schieten.’

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in