Iran bereid verdrag voor overbrenging van gevangenen uit te voeren
Olivier Vandecasteele zit al ruim een jaar in een Iraanse gevangenis. Foto: belga

Nadat het Belgische Grondwettelijk Hof het beroep tegen de Irandeal heeft verworpen, zegt Iran maandag bereid te zijn het verdrag voor de overbrenging van (Belgische) gevangenen uit te voeren. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gemeld. Zo zou de Belg Olivier Vandecasteele, de hulpverlener die intussen al meer dan een jaar vastzit in een Iraanse cel, kunnen vrijkomen.

‘Met de beslissing van het Belgische Grondwettelijk Hof kunnen we zeggen dat de weg open ligt om het akkoord, dat de Islamitische Republiek van Iran verwelkomt, uit te voeren’, zegt Nasser Kanani, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij verwees naar het verdrag tussen België en Iran over de overdracht van gevangenen, dat sinds de bekendmaking ervan afgelopen zomer omstreden is.

Het Hof verwierp vrijdag het beroep tegen het verdrag, dat in december 2022 werd opgeschort. Olivier Vandecasteele zou kunnen worden uitgewisseld voor de Iraanse schijndiplomaat Assadolah Assadi. Hij werd in 2021 in ons land veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.

‘We hebben herhaaldelijk gezegd dat zijn arrestatie, verhoor, proces en veroordeling illegaal waren en in strijd met het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke immuniteit’, zei Kanani over Assadi. ‘We hebben gezegd dat hij onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten en dat een schadevergoeding moet worden betaald. Met de recente verandering hopen we dat er een opening komt in de zaak van deze diplomaat’, besloot Kanani.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in