Opnieuw protesteren duizenden boze Grieken tegen het falende transportbeleid van de regering, na de treinramp in Larissa die het leven kostte aan 57 passagiers.

In de Griekse hoofdstad Athene zijn zondag zowat 12.000 mensen bijeengekomen voor het parlement. Ze zijn kwaad na de dodelijke treinramp van afgelopen week, die wordt toegeschreven aan menselijke fouten en nalatigheid op het spoorwegnet. Een aantal demonstranten raakte slaags met de politie.

De demonstranten hielden borden omhoog met daarop opschriften zoals ‘Weg met de moorddadige regeringen’. De protestactie kwam er na een oproep van studenten, spoorwegarbeiders en werknemers in de publieke sector. Voor het parlement lieten ze honderden zwarte ballonnen in de lucht ter nagedachtenis van de 57 slachtoffers.

‘We voelen een immense woede’, aldus Michalis Hasiotis, een vakbondsman die zich aansloot bij de optocht. ‘De zucht naar winst en het gebrek aan maatregelen om passagiers te beschermen hebben geleid tot de ergste treinramp in ons land.’

Verschillende demonstranten staken vuilnisbakken in brand en gooiden molotovcocktails. De politie reageerde met traangas. Het Syntagmaplein, waar de manifstatie plaatsvond, werd daarna ontruimd.

‘Vergiffenis’

Eerder op zondag vroeg premier Kyriakos Mitsotakis in een Facebookpost vergiffenis aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij gaf ook toe dat de regering zich niet mag verschuilen achter menselijke fouten en kondigde nieuwe maatregelen aan om de veiligheid op het spoor snel te verbeteren.

De woede over het ongeval zette de Griekse regering onder druk om een grondig onderzoek naar de oorzaken te beloven. De minister van Transport, Kostas Karamanlis, diende eerder deze week zijn ontslag in.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in