Britse regering breidt bevoegdheden uit ‘om illegale boten te stoppen’
Migranten dragen een bootje naar zee in Gravelines, Frankrijk, om ermee het Kanaal over te varen naar het Verenigd Koninkrijk. Foto: afp

De Britse premier Rishi Sunak wil komaf maken met de ‘immorele’ illegale migratie. Zijn regering maakt zich daarom op nieuwe bevoegdheden te onthullen om kleine bootjes die het Kanaal oversteken hard aan te pakken.

De wetgeving zou dinsdag al worden voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman en zal naar verluidt de asielaanvraag niet-ontvankelijk maken van wie in een klein bootje naar Groot-Brittannië is gereisd. Minister Braverman wordt dan verplicht iedereen die illegaal aankomt ‘binnen een aanvaardbare termijn’ naar Rwanda (het Verenigd Koninkrijk heeft een deal met het Afrikaanse land om migranten daar onder te brengen terwijl hun asielaanvraag wordt behandeld, red.) of een ander ‘veilig derde land’ te sturen. Wie aankomt, zal ook geen asiel mogen aanvragen in het Verenigd Koninkrijk en er zijn plannen om hen te verbieden ooit nog terug te keren.

   • Promo op Tiktok en zomerkortingen: Albanezen naar VK smokkelen is ‘booming business’

Volgens Sunak zijn de nieuwe bevoegdheden een stap naar zijn belofte om ‘de boten voor eens en altijd te stoppen’. ‘Illegale migratie is niet eerlijk voor de Britse belastingbetaler, het is niet eerlijk voor degenen die hier legaal aankomen en het is niet goed dat criminele bendes hun immorele handel kunnen voortzetten’, zei de premier in The Mail on Sunday

Overleg met Macron

Sunak zou volgens de Britse krant morgen al telefonisch overleggen met de Franse president Emmanuel Macron. Vrijdag is er sowieso een overleg gepland tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over de illegale migratieroute over het Kanaal.

Volgens de laatste cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben dit jaar al 2.950 migranten de oversteek gemaakt in kleine bootjes. Sunak staat onder aanzienlijke druk van zijn eigen achterban om illegale migratie aan te pakken. Er komt echter ook kritiek op de plannen, omdat de vraag rijst of de plannen verenigbaar zijn met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Sunak en Braverman zijn er echter van overtuigd dat ze die bezwaren kunnen omzeilen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in