Aardbeving: 184 mensen aangehouden wegens nalatigheid
Foto: rr

In Turkije zijn minstens 184 mensen aangehouden wegens veronderstelde nalatigheid bij de bouw van woningen en appartementen die ingestort zijn bij de verwoestende aardbeving op 6 februari.

Het is de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag die het getal noemde.

De voorbije dagen kwam er kritiek op de Turkse regering, omdat ze de heersende bouwnormen over het hoofd zou gezien hebben. Daardoor zouden veel meer gebouwen zijn ingestort dan wanneer de strikte normen waren nageleefd.

Maar verschillende aannemers werden intussen gearresteerd, evenals Ökkes Kavak, de burgemeester van het district Nurdagi in de provincie Gaziantep.

De dodelijke aardbeving en naschokken beschadigden meer dan 173.000 gebouwen. Meer dan 2 miljoen mensen zijn dakloos. In Turkije ligt de dodentol volgens de rampenhulpdienst Afad intussen op 44.218 slachtoffers. In Syrië werden tot nu toe 5.900 doden gemeld.

Eerder hadden tientallen ­advocaten de Turkse president Erdogan en een rist ministers, gouverneurs en bouwbedrijven aangeklaagd wegens dood door nalatigheid en ambtsmisbruik na de dodelijke aardbevingen.

De Turkse regering verwerpt de beschuldigingen. Ankara countert de kritiek door te wijzen op de enorme omvang van de ramp.

­

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in