camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Migratie

Asielzoekers dan toch op hotel

Voor CD&V en staatssecretaris Nicole de Moor was het een rode lijn, maar sinds woensdagavond verblijven 163 asielzoekers in een hotel in Sint-Pieters-Leeuw.

donderdag 16 februari 2023 om 3.25 uur

 Kristof Vadino

Na de ontruiming van het kraakpand aan de Paleizenstraat 48 werden vier bussen met in totaal 163 asielzoekers naar een Ibishotel in Sint-Pieters-Leeuw gebracht, waar zestig kamers zijn geboekt tot 28 februari. Eindelijk kregen ze opvang.

Alleen: burgemeester Jan Desmeth (N-VA) was niet op de hoogte. ‘Gisteren is de eigenaar van dit hotel op de hoogte gebracht, maar als burgemeester en politiezone wisten we van niets’, zegt Desmeth. ‘Dit is echt Kafka. We moeten een probleem oplossen, niet verplaatsen.’ Hij noemt de manier van handelen ‘een schande’.

Video | Burgemeester Jan Desmeth haalt uit naar aanpak Rudi Vervoort: ‘Dit is Kafka’

Na maanden zoeken naar een oplossing werden woensdagmiddag de laatste groepen asiel­zoekers uit het pand geëvacueerd, zegt een woordvoerder van Brussels minister­-president Rudi Vervoort (PS). Dinsdag werden al 250 mensen opgevangen, van wie een deel naar het voetbalstadion van Crossing Schaarbeek ging. Dinsdagnacht probeerden 50 Burundezen die geen onderdak hadden gevonden daar ook de nacht door te brengen, zegt Dokters van de Wereld­, een organisatie die de asielzoekers begeleidt.

‘De eigenaar van dit hotel is op de hoogte gebracht, maar ik wist van niets. Het is een schande’ Jan Desmeth (N-VA) Burgemeester Sint-Pieters-Leeuw

Woensdag werd duidelijk dat een andere groep asielzoekers naar een hotel­ in Sint-Pieters-Leeuw zou gaan. Rond 19.00 uur schoof nog een vijftigtal jonge mannen aan het hotel aan, vooral Afghanen, Palestijnen, Eritreeërs en Somaliërs. Af en toe moest de rij uitwijken voor gasten die per auto vertrokken.

Protest

Ibrahim Ahmazai (27) uit Afghanistan stond al meer dan zes uur aan te schuiven. Net zoals de anderen was hij best goedgeluimd. Hij verbleef naar eigen zeggen drie maanden in de Paleizenstraat en was ‘héél héél blij’ in het hotel terecht te kunnen. Op eten leek hij niet meteen te rekenen, maar dat maakte hem niet veel uit. ‘Is er een dokter?’, vroeg hij meerdere keren.

Reportage | ‘Volgende week wordt er gewoon een ander kraakpand geopend’

Het hotel ligt in Vlaanderen, maar ook Vlaams minister van Lokale Besturen Bart Somers (Open VLD) was niet op de hoogte gebracht­. Hij tekent formeel protest aan tegen de beslissing: ‘Zo ga je niet om met lokale besturen, zo gaan gewesten niet om met elkaar en zo gaan we trouwens ook niet om met daklozen. Ik teken formeel protest aan en sta in contact met de burgemeester.’

De Moor liet weten dat het Brussels Gewest de noodopvang organiseert. Ze betreurt dat er geen overleg was, ‘iets dat ik altijd wél doe’. Hotelopvang vindt ze ‘geen duurzame oplossing’. De asielzoekers in Sint-Pieters-Leeuw zal ze zo snel mogelijk laten doorstromen naar het opvangnetwerk van Fedasil.

Improviseren

Intussen is het improviseren geblazen, zegt Desmeth. Woensdagnamiddag kregen de hotelgasten alvast een medische screening. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen, zegt dat ze zo snel mogelijk in de reguliere opvang moeten terechtkunnen. ‘Vooral voor die medische begeleiding. Maar ook voor banale zaken, bijvoorbeeld om te weten waar je de bus neemt’, zegt beleidsmedewerker Thomas Willekens.

Staatssecretaris De Moor en het kabinet-Vervoort wijzen elkaar met de vinger, zegt Desmeth. Dat gebeurde ook al tijdens de bespreking van de mogelijke oplossingen voor de crisis, toen CD&V, de PS en Ecolo elkaar de zwartepiet probeerden toe te spelen voor de opvang van de bijna 1.000 mensen die maandenlang in het kraakpand leefden.

‘Moeras van asielchaos’

Het is de tweede keer dat er een beroep wordt gedaan op hotels tijdens deze opvangcrisis. Dat gebeurde ook in oktober, toen voor het eerst gezinnen op straat moesten slapen. Nochtans was dat een ‘rode lijn’ voor CD&V. Nu gaat het om een nog grotere groep asielzoekers.

‘U bent verzonken in een ongelooflijk moeras van asielchaos, ook vandaag, zeker vandaag’, zei parlementslid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de Kamer woensdag.

Het politieke steekspel staat in schril contrast met de kalmte waarmee de asielzoekers geduldig urenlang wachten. Ikram Gran (32) is ‘erg blij’ dat hij in een hotelbed kan slapen. ‘Naar een nacht rustig slapen en geneesmiddelen kijk ik het meest uit. Geen idee hoelang we kunnen blijven. Veel info hebben we niet gekregen.’

Binnenland
 1. Weer meer meldingen van verdachte telefoons van oplichters
 2. Gentse rechters willen met jongeren in gesprek over Justitie
 3. Donald Trump aangeklaagd voor opslag geheime documenten - Greta Thunberg is afgestudeerd en stopt met schoolstakingen
 4. Vriend van beschuldigde in zaak-Uyttersprot: ‘Ik had Ilse moeten waarschuwen’
 5. Video Zelfs voor een koningspaar een eer: Filip en Mathilde overnachten in Windsor Castle
 6. OHL-speler Sofian Kiyine krijgt alcoholslot na spectaculair ongeval: ‘Niet door vingers zien’
 7. Video Hoe vaak moet je zonnecrème smeren? En welke factor moet je nu kiezen?
 8. Weerfenomeen El Nino, dat recordtemperaturen in de hand werkt, is begonnen
 9. Vlaamse canon wordt permanente stichting
 10. OCMW Leuven laat boeren perceel bewerken: ‘Alleen rijken kunnen nog grond kopen’
 11. Video Studenten vs. Van Quickenborne: ‘In de zaak-Reuzegom zijn rijke mensen goed weggekomen’
 12. Een Nationaal Park doet altijd een beetje pijn
 13. Voor hij Ilse Uyttersprot ontmoette, had Jürgen D. al een spoor van vernieling achter zich gelaten
 14. Acid haalt in nieuwe video opnieuw uit naar Reuzegom-advocaten
 15. Vergeten baby sterft in snikhete wagen: ‘Dit kan elke ouder overkomen’
 16. Brusselse crimineel ontsnapt uit gevangenis in Guinee
 17. Uit het hart | Moet je oud zijn om wijs te zijn?

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen