De hulpdiensten hebben een overledene gevonden in het kraakpand aan de Paleizenstraat in Schaarbeek. Dat bevestigt het Brusselse parket. Intussen gaat de ontruiming voort.

De lijkschouwer heeft rond 8.45 uur een lichaam naar buiten gebracht, stelde persagentschap Belga ter plekke vast. Over de exacte omstandigheden van het overlijden kan het Brussels parket nog geen informatie geven. Eind vorig jaar was daar ook al een man overleden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageert via Twitter op het overlijden. ‘Het is verschrikkelijk dat er iemand is overleden in het kraakpand in de Paleizenstraat. Mijn medeleven gaat uit naar de naasten. Ik volg de zaak op de voet om de volledige toedracht te kennen. We zijn in contact met de Brusselse autoriteiten en de politie.’

Woensdag volgt de definitieve ontruiming van het pand in de Paleizenstraat. ’s Ochtends werd brandweer opgeroepen voor een kleine brand in het kraakpand. Er zouden een of meerdere dekens in brand gestoken zijn. Het overlijden staat los van deze feiten. Door het brandje en de tussenkomst van het parket in verband met het overlijden stonden alle asielzoekers al vroeg op straat, maar velen hadden hun spullen binnen achtergelaten.

Een eerste groep van asielzoekers is woensdag omstreeks 13 uur op een bus gezet en weggebracht. De oorspronkelijke bewoners die een blauw bandje hebben, zullen tegen woensdagavond allemaal een opvangplaats hebben, meldt Zeynep Balci, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort, ter plekke.

Ontruiming

De bedoeling was om dinsdag de laatste bewoners van het kraakpand over te brengen naar een humanitaire bufferzone. Daar zouden ze een medische screening, een warme douche en een doorverwijzing naar het Brusselse opvangnetwerk of een plaats in een asielcentrum krijgen. Fedasil zou daarna veertig mensen per dag overbrengen van de noodopvang naar asielcentra.

Maar de ontruiming verliep dinsdag chaotisch en draaide uit op een mislukking. Het aantal bewoners van het pand bleek ernstig onderschat. Uiteindelijk konden slechts 250 van de minstens 500 mensen op een plek in de bufferzone rekenen. De capaciteit was te klein en er ­waren te weinig bussen ingelegd. Volgens onze informatie werden de aanschuivers rond 18 uur verzocht om terug naar binnen te gaan, het kraakpand in. Een vrijwilliger schat dat vannacht zo’n 350 mensen in het gebouw hebben geslapen.

‘Doordat er heel wat mensen foutief waren geïnformeerd van buitenaf, zijn er heel wat andere mensen ook op die bussen geraakt’, vertelt Balci. ‘Oorspronkelijke bewoners van het pand krijgen vandaag allemaal een opvangplaats in drie verschillende centra. Het zijn kamers met de nodige zorg en maaltijden.’

Normaal moeten de laatste mensen vandaag vertrekken en moet het gebouw worden afgesloten. Op termijn zal het omgebouwd worden tot een ­officieel opvangcentrum voor asielzoekers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in