Bolsonaro kondigt terugkeer naar Brazilië aan
Bolsonaro wil de oppositie tegen Lula leiden. Foto: AFP

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro wil in maart terugkeren naar Brazilië. Daar wil hij de oppositie tegen de nieuwe president Lula da Silva leiden. Dat heeft hij in een interview met The Wall Street Journal gezegd. Hij riskeert vervolgd te worden.

Bolsonaro nam in december de wijk naar de Amerikaanse staat Florida, vlak voordat hij als president werd opgevolgd door de linkse Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva. Onlangs vroeg hij nog een ­verlenging aan van zijn visum voor de Verenigde Staten, maar nu kondigt hij aan dat hij binnenkort naar Brazilië wil terugkeren.

De oud-president ziet zichzelf als de leider van de rechtse beweging in Brazilië en wil de oppositie aanvoeren. ‘De rechtse beweging is niet dood en zal voortleven’, zegt hij.

Bolsonaro heeft zijn verkiezingsnederlaag nog steeds niet erkend. Voorafgaand aan de stembusgang suggereerde hij dat alleen fraude hem van Lula kon laten verliezen. Lula won uiteindelijk met 50,9 procent van de stemmen.

Antidemocratische protesten

Op 8 januari vielen Bolsonaro’s aanhangers overheidsgebouwen binnen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, uit onvrede met de verkiezingsuitslag. De oud-president ontkent alle betrokkenheid en zegt zich in Brazilië tegen de beschuldigingen te zullen verdedigen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof is van plan een onderzoek in te stellen naar Bolsonaro wegens het aanzetten tot antidemocratische protesten. Zijn terugkeer is dus niet zonder risico’s.

In het interview sluit Bolsonaro niet uit dat hij een nieuwe gooi zal doen naar het presidentschap. Eerder zinspeelde Bolsonaro in een toespraak voor Brazilianen in Florida al op een nakende terugkeer naar Brazilië.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in