Een hoogvliegend object is boven het noorden van Canada neergehaald door een Amerikaans vliegtuig. Dat gebeurde op vraag van de Canadese premier Justin Trudeau, binnen het kader van Norad, de gezamenlijke luchtruimbewaarder van Canada en de VS.

‘Ik heb opdracht gegeven om een ongeïdentificeerd object neer te schieten dat het Canadese luchtruim heeft geschonden’, schreef Trudeau zaterdag op Twitter. Het object werd door een militair gevechtsvliegtuig neergehaald boven Yukon, in het noordwesten van het land.

Norad (North American Aerospace Defense Command), het samenwerkingsverband tussen de VS en Canada dat hun luchtruim moet vrijwaren, liet eerder weten het object te monitoren. Om wat voor object het gaat is niet bekend. Volgens de eerste bevindingen gaat het om een cilindervormig voorwerp dat kleiner is dan de vermoedelijk Chinese spionageballon die een week geleden door de Amerikaanse luchtmacht voor de kust van North Carolina uit de lucht werd gehaald. De berging van het object is aan de gang, meldt de Canadese minister van Defensie Anita Anand.

Het bericht volgt een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden een ander hoogvliegend object boven de staat Alaska liet neerschieten. Het voorwerp, met de ‘omvang van een kleine auto’, vloog donderdagnacht boven Alaska en bewoog in de richting van Canada, aldus John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Het Amerikaanse leger liet zaterdag weten dat het nog altijd niet duidelijk is om wat voor object het ging. In een korte verklaring meldde het leger dat het onbekende object nog niet is gevonden in Amerikaanse wateren en dat het onderzoek nog loopt.

Of er een verband is met de vermoedelijk Chinese ballon van een week geleden, is ook nog niet duidelijk. De ballon vloog veel hoger dan de andere objecten.

Dat de Amerikanen extra alert zijn voor vliegende objecten bleek ook zaterdagavond, toen het luchtruim boven de staat Montana korte tijd gesloten werd. Gevechtsvliegtuigen werden er op onderzoek uitgestuurd, maakte de Amerikaans-Canadese luchtruimbewaker Norad bekend. Maar er werd geen enkel object geïdentificeerd. Het zou om een ‘radaranomalie’ gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in