Stadsbestuur ziet nog juridisch obstakel voor verkoop AA Gent
Foto: BELGA

AA Gent is op zoek naar vers kapitaal via het Britse investeringsplatform Tifosy. Het stadsbestuur was al op de hoogte en hoopt dat een paar rode lijnen bewaakt worden.

Dat AA Gent te koop staat, wil de Gentse schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) niet letterlijk zo gezegd hebben. ‘In de huidige rechtsvorm kan niemand de club te gelde maken.’ KAA Gent is vandaag namelijk een cvba so, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk. ‘De aandelen daarvan zijn bij de oprichting verdeeld zonder dat daar toen geld voor werd betaald.’ Volgens de statuten kunnen ze ook niet te gelde gemaakt worden, ze staan alleen voor een soort beslissingsrecht. Bracke: ‘Je kan het een soort Monopoly-aandelen noemen.’

Voorzitter Ivan De Witte, die de club leidt sinds de zomer van 1999, heeft 25 procent van de aandelen in handen. Zijn rechterhand, ceo Michel Louwagie, bezit 15 procent. Daarnaast zit 40 procent verspreid over een tiental bestuurders en 20 procent bij leden van de vroegere vzw en de stad Gent. De stad heeft volgens Bracke ‘een paar procenten, maar ook een rechtstreeks belang in het stadion, via stadsontwikkelingsbedrijf Sogent’.

Stadsbestuur ziet nog juridisch obstakel voor verkoop AA Gent
Sofie Bracke (Open VLD). Foto: fvv

Het stadsbestuur is wel al sinds vorig jaar op de hoogte van de zoektocht naar een nieuwe investeerder. ‘Als je de cijfers van de club ziet (14 miljoen euro verlies in drie jaar, red.), weet je ook dat vers kapitaal noodzakelijk is’, zegt schepen Bracke.

Maar eerst moet dus de juridische structuur veranderen. Dat moest sowieso gebeuren voor het einde van dit jaar, omwille van een wetswijziging. Bracke: ‘Wat dan juridisch-technisch het beste toekomstscenario is, bekijken we mee met de club. Een piste kan zijn dat de club opnieuw een vzw wordt. Om dan weer te vervellen tot een nv als er een nieuwe investeerder komt.’

Of de stad dan nog meestapt in die nieuwe structuur? ‘Wij willen in de toekomst niet ten koste van alles vasthouden aan onze aandelen’, zegt Bracke. ‘Maar ongeachte welke structuur er wordt uitgetekend, willen we ook dan blijven inzetten op de lokale verankering en het sociale oogmerk van de club. Het is voor de stad geen vereiste dat de nieuwe investeerder “een Gents tintje” heeft. Als de waarden en normen van de club, zeg maar het DNA van AA Gent, intact blijft.’

De verkoop van een minderheid, dan wel meerderheid van de aandelen ligt sowieso gevoelig. De club reageert niet officieel en ook hoofdsponsor VDK houdt de lippen op elkaar. In het verleden liet de hoofdsponsor al blijken niet zomaar te willen meewerken aan een verkoop.

Er zal allicht nog flink wat water door de Leie en de Schelde vloeien, vooraleer het ‘nieuwe’ AA Gent het daglicht zal zien: “We willen inderdaad alle opties grondig bekijken en uiteraard is het logisch dat ook een nieuwe investeerder inspraak wil in de nieuwe te kiezen juridische constructie’, aldus Bracke. Daarbij zal ook flink gediscussieerd worden over de waardering van de nieuwe aandelen. Op dit moment staat er immers geen formeel bedrag tegenover een aandeel in de CVBA. Nogal moeilijk om dan een participatie, laat staan een overname af te ronden.

Managementvennootschap al ontbonden

Toevallig liet de club vorige maand ook de NV KAA Gent management ontbinden. Een zogeheten ‘slapende vennootschap’ waarin behalve voorzitter De Witte en manager Louwagie ook Frans Verheecke, ex-topman van VDK, bestuurder is. NV KAA Gent Management is quasi schuldenvrij, goed voor een kapitaal van ongeveer 6,25 miljoen euro en bezit onder meer de gronden van het Gentse oefencomplex aan de Warmoezeniersweg. Binnen de club valt te horen dat deze ontbinding sowieso moest gebeuren en past in het kader van een vereenvoudiging van de juridische structuur van de club.

Alle partijen lijken de Gentse geesten voor te bereiden op een stroomversnelling. Een volledige overname krijg je dan ook niet zo makkelijk verkocht aan de kritische Gentse achterban die al langer mort.