overzicht
Een beving van eens in de 500 jaar
De aardbeving die Turkije en Syrië maandag heeft getroffen, is van een zelden geziene ampleur.
REUTERS
In cijfers
- Turkije en Syrië zijn getroffen door minstens twee aardbevingen met een magnitude van 7,8 en 7,7. De bouwvoorschriften in Turkije zijn daar niet op voorzien. ‘Dit is de grootste aardbeving op land ter wereld’, zegt de Japanse expert Shinji Toda. De schok vond uitzonderlijk dicht bij het aardoppervlak plaats, zegt hij: op zo’n 18 kilometer. Volgens de Italiaanse geoloog Alessandro Amato kwam de aarde soms tot 10 meter omhoog.
- Het is volgens Turkse geologen minstens 500 jaar geleden dat een aardschok met zo’n intensiteit en energie in de regio voorkwam. ‘De vernietigende kracht van de verschuiving was abnormaal groot’, zegt expert Süleyman Pampal (Gazi Universiteit, Ankara) tegen de krant Hürriyet. Sommigen waarschuwen dat er wel twee jaar lang naschokken kunnen plaatsvinden.
- Er zijn al zo’n 12.000 doden geteld, nog vele duizenden zijn gewond. Minstens 10.000 gebouwen zijn volgens een eerste schatting onbewoonbaar en dat aantal zal nog oplopen.
- In tien Turkse provincies, samen goed voor zo’n 13 miljoen inwoners, is de noodtoestand uitgeroepen. Naar schatting is het rampgebied tussen 250 en 400 kilometer in doorsnee (zie kaart). In het gebied, dat vrij verstedelijkt is, wonen behalve Turken ook veel Koerdische Turken en Syrische vluchtelingen. Velen vrezen voor discriminatie bij de hulp.
- De kosten van de ramp zouden volgens Bloomberg de Turkse staat zo’n 5,5 procent van het bruto binnenlands product kunnen kosten. Ter vergelijking: de Russische economie is door de westerse sancties zo’n 2 procent van zijn bbp verloren, en dat was een zware klap.
Welke zijn de grootste behoeften?
- Overlevenden hebben dringend zuiver drinkwater nodig, de watervoorziening is op veel plekken verstoord. Behalve flesjes uitdelen moeten reddingswerkers ook tijdelijke waterzuiveringsinstallaties opzetten.
- Elektriciteitscentrales zijn uitgevallen, losgekomen kabels in gebouwen en kapotte gasleidingen maken het gevaarlijk voor reddingswerkers om huizen binnen te gaan. Er moeten noodgeneratoren komen om slachtoffers warm te houden, want ’s nachts blijft het vriezen tot min 7 graden.
- Het hygiënisch bergen van lijken zal belangrijk worden om te voorkomen dat overlevenden ziek worden. Ook chemische vervuiling in het puin is een groot gevaar. De brand in de haven van Iskender alleen al kan veel langdurige schade veroorzaken.
- Zwaar vervuilde sites, zoals fabrieken of plaatsen met veel asbest, moeten in kaart gebracht worden, zodat slachtoffers geen extra brandwonden of aandoeningen oplopen. Beschermend materiaal en mondmaskers helpen tegen giftige dampen die kunnen vrijkomen na een aardschok. Veeleer dan dekens of kledij zijn nu vooral geld en expertise (ingenieurs, verplegers …) nodig in het rampgebied. Het Turkse equivalent van ons Rode Kruis, Kizilay, en het agentschap voor rampen Afad aanvaarden donaties.

