ook dat nog
Beurstip: koop dezelfde aandelen als Congresleden
Het Congres tijdens de State of the Union van president Joe Biden. Getty Images via AFP
Amerikaanse Congresleden ontwerpen wetten die de aandelenkoersen van beursgenoteerde bedrijven kunnen beïnvloeden. Tegelijk mogen ze handelen in de aandelen van die bedrijven. Het is een duidelijk belangenconflict dat al lang tot controverse leidt.
Daar spelen investeringsadviseurs handig op in. Het bedrijf Subversive Capital Advisor begint met de verkoop van trackerfondsen waarmee je automatisch in dezelfde aandelen kan kunt beleggen als Congresleden. Die laatsten worden door de ‘Stock Act’ verplicht om hun aandelentransacties met een waarde van meer dan 1.000 dollar binnen de 45 dagen openbaar te maken. Minstens 97 leden van het vorige Congres – of hun familieleden – kochten of verkochten financiële activa die verband hielden met hun werk, schrijft The New York Times. Sommige van die transacties waren zeer winstgevend.
‘Wij geloven dat Congresleden meer informatie hebben dan de rest, en als zij op basis daarvan kunnen handelen, zouden wij hetzelfde moeten kunnen doen’, stelde Christian Cooper, de fondsenbeheerder. Volgens zijn bedrijf deden de portefeuilles van Congresleden het in 2022 gemiddeld 17,5 procent beter dan de Amerikaanse S&P 500-index. Cooper beheert zowel een ‘Republikeins’ fonds met lettercode KRUZ (Ted Cruz is een Republikeinse senator) als een ‘Democratisch’ fonds met lettercode NANC (Nancy Pelosi is de voormalige Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden). ‘De twee fondsen verschillen enorm’, zegt Cooper. Republikeinen beleggen meer in aandelen uit de energie- en goksector, Democraten kopen meer techaandelen.
Republikeinen beleggen meer in de goksector, Democraten kopen meer techaandelen
De Democratische afgevaardigde Chris Pappas wil paal en perk stellen aan de beurshandel van zijn collega’s. Hij diende een wetsvoorstel in om handel in aandelen door zowel Congresleden als hun echtgenoten te verbieden. Veel hoop dat het voorstel aangenomen wordt, heeft hij niet. ‘Het Congres is zo disfunctioneel dat het dat niet zal verbieden’, zei Pappas aan de Financial Times. ‘Het zal eerder openbaarmakingstermijnen korter maken en boetes verhogen.’ (rte)