camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 8 februari 2023 om 17.00 uur

1Onderzoek naar neerhalen vlucht MH17 stilgelegd

Uit gesprekken blijkt dat Poetin een actieve rol speelde.  ap

Het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 wordt stilgelegd. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT). In dat team werken Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne sinds 2014 samen aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. ‘Het onderzoek heeft zijn grens bereikt, alle aanknopingspunten zijn uitgeput’, aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer. Volgens het JIT wijst alles erop dat de Russische president Vladimir Poetin een actieve rol speelde bij het neerhalen van MH17. Zo was hij betrokken bij de levering van wapentuig in Oost-Oekraïne, wat leidde tot het neerhalen van de vlucht met een Boek-raket. Ondanks deze sterke aanwijzingen kan Poetin volgens het JIT niet vervolgd worden. Het vergaarde bewijs is niet concreet genoeg om tot een veroordeling te leiden.

2Voetbalanaliste Imke Courtois is zwanger en wordt bewust alleenstaande moeder

Imke Courtois  belga

‘Binnen enkele maanden loopt hier een kleine, grote verantwoordelijkheid rond’, laat Courtois weten aan de VRT. ‘Ik word alleenstaande mama, een bewuste keuze. Ik kijk er enorm naar uit en ik hoop dat ik vooral veel enthousiasme en nieuwsgierigheid kan meegeven aan mijn kindje later.’

Courtois zegt dat ze haar keuze zeer doordacht heeft gemaakt. ‘Ik wist al vroeg dat ik ooit mama wilde worden, maar wou daar toch zeer doordacht mee omspringen. Ik wilde mijn voetbalverhaal schrijven, financieel wat zekerheid opbouwen en voldoende rust in mij dragen om meer structuur in mijn leven toe te laten.’

3Omstreden professor Mattias Desmet vecht maatregelen UGent aan

Professor psychologie Mattias Desmet (UGent) verzet zich tegen de maatregelen die de universiteit hem oplegt en tekent beroep aan bij de raad van bestuur van de UGent. Dat laat zijn advocaat Walter Van Steenbrugge weten. Zo is hij niet langer hoofddocent van zijn vak en mag hij zijn boek niet meer als lesmateriaal gebruiken. ‘We vinden dat de genomen maatregelen en de communicatie over Desmet totaal onjuist, ongefundeerd en ongepast zijn’, zegt Van Steenbrugge. ‘Heel vreemd voor een universiteit die academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel draagt’, aldus Van Steenbrugge.

4Begrotingstekort valt beter mee dan gedacht dankzij economische groei

Pierre Wunsch van de Nationale Bank.  belga

De economie hield vorig jaar beter stand dan verwacht en dat heeft een impact op de begroting. In oktober vorig jaar ging de federale regering nog uit van een tekort van 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vandaag gaat men ervan uit dat die slechts 4 procent bedroeg in 2022. Zo slonk het tekort op de begroting van goed 29 miljard naar een kleine 22 miljard. Dat blijft een zwaar begrotingstekort, maar wel 7 miljard minder dan gevreesd.

De grootste meevaller zijn de fiscale ontvangsten. Die vallen mee, omdat de groei vorig jaar 3,1 procent zou zijn geweest, in plaats van de oorspronkelijk geraamde 2,6 procent. Zo rekent men op 2,5 miljard extra inkomsten. Er zijn ook iets minder uitgaven dan voorzien, maar dat heeft niet te maken met besparingen, maar met eenmalige meevallers. De schuldgraad bedraagt nu 105 procent van het bbp.

Kanttekening: het gaat hierbij nog altijd maar om schattingen.

5Strijdvaardige Biden zet in zijn State of the Union extreme Republikeinen een hak

President Biden: sterke vorm tijdens zijn State of the Union.  getty

Het gaat economisch goed met de VS en de middenklasse zal daar weldra de vruchten van plukken. Dat zei een zeer optimistische president Joe Biden vannacht in zijn State of the Union. De alertheid waarmee de 80-jarige onbeschofte reacties counterde en improviserend in zijn voordeel draaide, waren verbluffend. Deze Biden is nog verdomd ambitieus.

Al had hij soms de perceptie tegen: Marjorie Taylor Greene, het Congreslid uit Georgia dat berucht werd met haar radicale samenzweringstheorieën, zette de toon nog vóór Biden arriveerde: ze had een witte ballon aan een touwtje bij, als teken van spot met de volgens de Republikeinen veel te slappe reactie van de president op de Chinese spionageballon.

Maar in deze State of the Union wilde Biden de verwezenlijkingen voorrang geven op stemmingmakerij. Hij kán ook opscheppen met een sterk economisch rapport, zelfs al voelen de Amerikanen blijkens peilingen de effecten nog te weinig. ‘Nog even geduld, de fabrieken worden gebouwd, de investeringen draaien volop, ze worden weldra ook voor u tastbaar’, aldus Biden.

6Vlaamse skiër omgekomen na zware val in Oostenrijk

het Zillertal.  © Zoonar/Yulia Babkina

Het slachtoffer uit Knokke-Heist wou dinsdag rond 11.40 uur met enkele vrienden een zwarte piste afdalen ter hoogte van Wiesenalm in Zillertal Arena, een skigebied in Tirol. Ter hoogte van de Astner-brug ging het fout. ‘Het ging om een gevaarlijk punt, maar onze vriend was helemaal niet roekeloos of haalde geen hoge snelheid’, zegt een van de vrienden. ‘Net na de brug kwam er plots een enorm steil stuk. Door het bruggetje zag je niet hoe gevaarlijk het daar naar beneden ging. Verschillende mensen zijn daar toen gevallen, ik bijna ook.’

7Belgische B-Fast hulp vertrekt vandaag nog naar Turkije

  reuters

België heeft een officieel verzoek ontvangen vanuit Ankara om noodhulp te sturen. Een eerste Belgisch team, dat in Turkije een veldhospitaal zou opzetten, vertrekt om 14 uur vanaf de vliegbasis in Melsbroek, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. ‘Het is het zesde verzoek dat Turkije goedkeurde’, zegt Vandenbroucke. ‘Daarmee zijn we de nummer twee in Europa.’ Eerder was kritiek gekomen op de trage opstart van de Belgische noodhulp richting het rampgebied.

8Dodentol in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 11.000

  getty

Naar verwachting neemt het aantal slachtoffers in de komende dagen nog toe. Vele duizenden mensen zitten nog vast onder het puin van ingestorte gebouwen. Mee door het winterweer met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw is overlevenden redden een race tegen de klok. Er worden nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald, onder wie kinderen.

9 Zelenski aangekomen in het Verenigd Koninkrijk

President Zelenski met premier Sunak van het VK.  afp

Bij zijn aankomst zei de Oekraïense president Zelenski dat hij het Verenigd Koninkrijk dankbaar was, omdat het land ‘een van de eerste was dat Oekraïne militair en financieel hielp tegen de Russische invasie’. De Oekraïense president heeft in Londen het parlement toegesproken. Daar pleitte hij ervoor om Oekraïne ‘vleugels’ te geven en gevechtsvliegtuigen naar zijn land te sturen. De afgelopen weken namen de militaire steunbetuigingen aan zijn land toe. Zelenski zal na zijn bezoek aan Londen naar Parijs doorreizen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen