Onderzoek toont aan dat Russisch president Vladimir Poetin een actieve rol heeft gespeeld bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Verder zien onderzoekers geen aanknopingspunten meer voor extra onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014.

Het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 wordt stilgelegd. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT). In dat team werken Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne sinds 2014 samen aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. ‘Het onderzoek heeft zijn grens bereikt, alle aanknopingspunten zijn uitgeput’, aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer.

Volgens het JIT wijst alles erop dat de Russische president Vladimir Poetin een actieve rol speelde bij het neerhalen van MH17. Zo was hij betrokken bij de levering van wapentuig in Oost-Oekraïne, wat leidde tot het neerhalen van de vlucht met een Boek-raket. Ondanks deze sterke aanwijzingen kan Poetin volgens het JIT niet vervolgd worden. Het vergaarde bewijs is niet concreet genoeg om tot een veroordeling te leiden.

Het JIT liet tijdens de persconferentie een afgetapt telefoongesprek uit 2017 horen tussen Poetin en Igor Plotnitski, de toenmalige leider van de zelfverklaarde volksrepubliek Loehansk. In het gesprek is te horen dat Poetin aan Plotnitski vraagt wat de militaire situatie in Loehansk is, en of de situatie ‘geïntensiveerd is’. De twee mannen besluiten om de situatie verder persoonlijk te bespreken.

Onderzoek naar MH17 stilgelegd, ondanks aanwijzingen voor betrokkenheid Poetin bij ramp
Een uitgeschreven telefoongesprek tussen Poetin en Plotnitski. Foto: AP

Celstraffen

Het vliegtuig stortte neer op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank van Den Haag drie pro-Russische rebellen bij verstek tot levenslange celstraffen voor hun rol bij het neerhalen van MH17. Dat gebeurde na jarenlang onderzoek van het JIT.

Ook al is het onderzoek stilgelegd, dat betekent niet dat het definitief is afgerond. Zou er nieuw bewijs naar boven komen, dan kan het JIT het onderzoek hervatten. Voorafgaand aan de persconferentie was er een bijeenkomst voor nabestaanden. Zij werden daar al op de hoogte gesteld van het stilleggen van het onderzoek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in