John Cleese reanimeert ‘Fawlty Towers’ samen met zijn dochter
Basil Falwty overschouwt zijn ploeg: Sybil, Polly en Manuel.

Basil Fawlty is terug. Een reboot van John Cleese’ Britse serie Fawlty Towers, waarvan de laatste aflevering bijna 45 jaar geleden werd uitgezonden, komt er binnenkort aan. Net als in de jaren 70 heeft de acteur de touwtjes stevig in handen. Hij schrijft de scenario’s en speelt de hoofdrol.

John Cleese heeft gesprekken gevoerd met het productiehuis Castle Rock om die serie die hem destijds een legendarische reputatie bezorgde nieuw leven in te blazen.

Fawlty Towers, over een grofgebekte hoteleigenaar, zijn vrouw en hun personeel, liep twee seizoenen. Er werden zes afleveringen gemaakt in 1975, en nog eens zes in 1979. De twaalf episodes verkregen al snel een cultstatus. Vooral de aflevering The Germans, waarin Basil zijn uiterste best doet om tegen zijn Duitse hotelklanten niet te beginnen over de oorlog – ‘don’t mention the war’ – maar daar grandioos in faalt, is een klassieker. Ondanks het beperkte aantal afleveringen staat Fawlty Towers vaak op nummer één in lijstjes van beste Britse comedyseries ooit. Het idee voor de reeks ontstond nadat de acteur tijdens een verblijf in Gleneagles Hotel in het Britse Torquay er onheus was behandeld door de eigenaar.

Cleese schrijft de nieuwe verhalen met zijn dochter Camilla. Beiden zullen een rol vertolken in de serie. De nieuwe serie speelt zich in het heden af en laat zien hoe de cynische en misantropische Basil Fawlty door de moderne wereld beweegt. Meer details worden voorlopig niet vrijgeven, behalve dat hij sinds kort ontdekt heeft dat hij een dochter heeft, en dat ze besluiten om samen een hotel te openen.

John Cleese reanimeert ‘Fawlty Towers’ samen met zijn dochter
Basil Fawlty tracht niks over WO II te zeggen. Foto: BBC

Manuel

De oorspronkelijke serie werd geschreven door Cleese en Connie Booth, die de rol vertolkte van kamermeisje Polly. Andrew Sachs, alias de Spaanse ober Manuel, overleed in 2016. De bazige echtgenote Sybil werd gespeeld door Prunella Scales. De inmiddels negentigjarige actrice stopte drie jaar geleden met acteren.

Waar de nieuwe versie van Fawlty Towers te bekijken zal zijn, is nog niet bekendgemaakt. De serie zat vroeger bij de BBC.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in