Na Club Brugge krijgt ook Union geen vrijgeleide voor nieuw stadion
Het huidige stadion van voetbalclub Union voldoet niet meer, een nieuw bouwen in de buurt wordt tegengehouden door het gemeentebestuur. Foto: Belga

Een kink in de kabel bij de nieuwe stadionplannen van Union. De huidige vicekampioen beoogt om een nieuwe voetbaltempel op poten te zetten aan de Bemptsite in Vorst, maar net zoals bij het stadiondossier van Club Brugge loopt het ook hier niet van een leien dakje.

Union deed onlangs een bod van 3,5 miljoen om de Bemptsite in Vorst aan te kopen. Volgens de club is dat de ideale locatie om een nieuw stadion neer te zetten. Het bevindt zich op 2,5 kilometer van het huidige Joseph Mariënstadion. De Brusselse club vindt het lokale aspect belangrijk en wil daarom niet al te ver uitwijken. Nieuwe infrastructuur zoals dit stadion is naar verluidt eveneens noodzakelijk om de financiën op te krikken.

Maar net zoals bij Club Brugge (en Antwerp, dat tribune 2 in het Bosuilstadion wil aanpassen) verloopt ook deze procedure niet van een leien dakje. Het schepencollege van Vorst spartelt tegen en gaf een negatief advies over de beoogde stadionplannen. De Brusselse club vraagt nu de Brusselse gewestregering om tussenbeide te komen.

In een mededeling zegt Union vooral ontzet te zijn over de motivering van de weigering. ‘Zo wordt er onder meer verwezen naar een hotel dat helemaal niet in de plannen zit’, klinkt het. ‘In hun motivering spreekt het gemeentebestuur van Vorst zich uit over de stedenbouwkundige criteria van het stadionproject, terwijl de eindbeslissing in dat verband een bevoegdheid van het Brusselse Gewest betreft. Verder wordt onze club ook verantwoordelijk geacht voor het zoeken naar oplossingen voor de zonevreemde activiteiten die de gemeente Vorst momenteel op de site uitvoert.’

‘Al meer dan vier jaar proberen we via constructief overleg een oplossing te zoeken voor de stadionproblematiek die het voortbestaan van onze club in gedrang brengt’, zegt ceo Philippe Bormans. ‘De Bemptsite bevindt zich volgens het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan, red.) in de correcte sport- en recreatiezone voor de bouw van een voetbalstadion, de financiering van dit uiterst ecologische stadion is volledig rond én de mobiliteit rond dit project kent zijn gelijke niet met eender welk stadion in België. Toch worden we telkens door de lokale bestuurspartijen Ecolo/Groen en PS wandelen gestuurd. Ze erkennen het probleem op de huidige site niet, zadelen ons ondertussen op met een extra taks, die trouwens in het leven geroepen werd bij de promotie van de club naar 1A, en nemen telkens een destructieve houding aan.’

De Brusselse traditieclub meldt nog dat dit punt volgende week dinsdagavond behandeld wordt op de gemeenteraad, maar dat de club geen uitnodiging ontving.

Union beschouwt een nieuw stadion als cruciaal voor de toekomst van de club. Zo moest Union dit seizoen voor zijn thuiswedstrijd in de derde kwalificatieronde van de Champions League en zijn drie thuismatchen in de groepsfase van de Europa League uitwijken naar Den Dreef, het stadion van Oud-Heverlee Leuven, aangezien het Joseph Mariënstadion niet geschikt is om Europese wedstrijden te ontvangen. De thuismatch in de achtste finales van de Europa League zal Union op 16 maart spelen in het Lotto Park, het stadion van RSC Anderlecht.