Salman Rushdie na eerste interview sinds aanslag: ‘Zo zie ik er echt uit’
Salman Rushdie deelde zelf deze foto op Twitter. Foto: Twitter

De Brits-Amerikaanse auteur Salman Rushdie (75) zegt in het eerste interview sinds hij werd neergestoken dat hij nog altijd lichamelijke moeilijkheden ondervindt. Maar hij voelt zich dankbaar dat hij de aanslag heeft overleefd.

In The New Yorker staat het eerste interview met Rushdie sinds hij op 12 augustus 2022 werd neergestoken in de Amerikaanse staat New York.

‘Ik vond het heel, heel moeilijk om te schrijven. Ik ga zitten om te schrijven en er gebeurt niets. Ik schrijf, maar het is een mengeling van leegte en onzin, dingen die ik schrijf en de volgende dag verwijder’, zegt de 75-jarige auteur. ‘PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.) bestaat echt, weet je.’

Het schrijven verloopt voor Rushdie ook op lichamelijk vlak moeilijk, omdat hij in sommige vingers geen gevoel meer heeft. ‘Ik heb het al beter gesteld’, aldus de schrijver. ‘Maar gezien de gebeurtenissen gaat het niet zo slecht met me.’

Rushdie lag na de aanval wekenlang in het ziekenhuis. De auteur verloor ook het zicht aan één oog. Maar hij wil niet in de val van bitterheid trappen. ‘Ik heb veel geluk gehad, ik voel vooral dankbaarheid.’

Op Twitter plaatste hij een foto van zichzelf met als bijschrift: ‘De foto in The New Yorker is dramatisch en krachtig, maar zo zie ik er echt uit.’ (Zie foto bovenaan)

De aanslag kwam 33 jaar nadat de Iraanse ayatollah Khomeini een religieus oordeel – een fatwa – had uitgevaardigd waarin hij opriep tot moord op Rushdie vanwege zijn boek De duivels­verzen. Er wordt gedacht dat de 24-jarige verdachte Hadi Matar, die meteen na de aanslag werd gearresteerd, de fatwa wou uitvoeren. Maar in het interview zegt Rushdie dat hij enkel Matar de schuld geeft voor de moordpoging. Na de fatwa leefde Rushdie jarenlang ondergedoken onder politiebescherming.

Het interview in The New Yorker vond plaats naar aanleiding van de Amerikaanse release van zijn nieuwste boek Victoriestad. De roman was afgerond toen Rushdie zes maanden geleden werd aangevallen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in