camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Protest

Ultrakatholieken motor van protest

Bekende Nederlander Monique Smit wakkerde het protest tegen Pim Lammers aan, maar aan de basis liggen ultraconservatieve organisaties.

dinsdag 7 februari 2023 om 3.25 uur

Pim Lammers te gast in een schoolbibliotheek. Dirk Macquoy

‘Succes! Na petitie vertrekt pedofilie-schrijver Pim Lammers uit Kinderboekenweek’, jubelt actiegroep Gezin in Gevaar zaterdag op haar website. Voorzitter Hugo Bos steekt zichzelf op Twitter een pluim op de hoed: ‘Geweldig, dankzij de actie van Gezin in Gevaar trekt Pim Lammers zich terug.’ De actiegroep, die deel uitmaakt van de conservatief katholieke stichting Civitas Christiana, had een dag eerder op haar website meer dan 6.000 handtekeningen verzameld tegen de aanstelling van Lammers als dichter van de Kinderboekenweek. Hoe is het zover kunnen komen?

De aanval op Pim Lammers werd op 27 januari geopend door Reactionair, een obscuur onlinetijdschrift dat zich verzet tegen de principes van de verlichting en God centraal stelt. Het werd in 2021 volgens Het Parool opgericht door Camille Scholtz, een rechtse opinieschrijver die fractiemedewerker is in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie.

In een bijdrage, die gepubliceerd werd onder een schuilnaam, zet het tijdschrift vraagtekens bij de keuze voor Lammers. De auteur citeert onder meer het kortverhaal ‘Trainer’, dat volgens het artikel ‘duidelijk bedoeld is om de lezer te verleiden mee te gaan in deze fantasie van seksueel misbruik tussen man en kind’.

‘Je bent een viespeuk’

Wanneer de passage terechtkomt bij zangeres en presentatrice Monique Smit gaat de bal aan het rollen. Op 2 februari deelt de zus van volkszanger Jan Smit een screenshot van het geciteerde kortverhaal met haar honderdduizenden volgers. ‘Pim, je bent een viespeuk’, schrijft ze erbij. Een dag later lanceert Gezin in Gevaar de petitie.

De kwestie bereikt vervolgens het parlement. Kamerlid Wybren van Haga, die zich met zijn fractie Groep van Haga van Thierry Baudets Forum voor Democratie heeft afgesplitst, stelde zaterdag zeventien Kamervragen op over de aanstelling van Lammers.

Gezin in Gevaar en Reactionair delen een ultraconservatief en religieus gedachtegoed. Een onderscheid tussen homoseksualiteit en pedofilie wordt amper gemaakt. Zo kadert Gezin in Gevaar zijn acties in ‘geestelijk verzet tegen individuen of organisaties die de homoseksuele agenda bevorderen’. Pedofilie is ‘een intrinsiek onderdeel van lgbti-emancipatie’.

De actiegroep liet voor het eerst van zich horen in 2018 met het protest tegen de postercampagne van het kledingmerk Suitsupply, waarop twee zoenende mannen te zien waren. ‘De homolobby is mijn ­vijand’, verklaarde voorzitter Hugo Bos een jaar later aan NRC.

Zwarte Piet

Bos richtte moederorganisatie Civitas Christiana op met geld van de Poolse ultraconservatieve lobbygroep Ordo Iuris, berichtte De Groene Amsterdammer eerder. Die denktank, met zetels in Warschau en Brussel, had een stevige hand in het Poolse abortusverbod en de zogenaamde ‘lgbti-vrije zones’. Vandaag staat de stichting financieel op eigen benen. In 2020 haalde ze bijna 2 miljoen euro op met fondsenwervingen, onder meer door sympathisanten te werven op betogingen voor het behoud van Zwarte Piet en tegen abortus.

Cultuur en media
 1. Republikeinen en Democraten gaan samen tekeer tegen Tiktok-baas
 2. TV-wereld bezorgd om ‘Amerikaans’ Telenet. ‘Met één pennentrek worden die Vlaamse reeksen geschrapt ’
 3. Praten met iemand die ik niet ken? Waarom zou ik?
 4. Is ‘Amerikanisering’ van Telenet een bedreiging? ‘De mediasector is al lang niet meer Vlaams’
 5. ‘Tafel van vier’ wordt even ‘Gert late night’
 6. Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
 7. Video AI-blog | AI genereert valse beelden van arrestatie Trump
 8. Museumpas goed voor twee miljoen museumbezoeken
 9. Musea vragen fors meer subsidies
 10. Kunstenares en filmmaker Ariane Loze speelt al haar rollen zelf: ‘Je bent nooit één ding, één aspect, één mening of ervaring'
 11. Gratis in Manhattan: viswater en vriendschap
 12. Remake van de meest toonaangevende actiehorrorgame aller tijden speelt op safe
 13. Netflix cancelt kinderreeks vanwege non-binair personage
 14. De Standaard Podcast twee keer genomineerd voor Belfius-persprijzen
 15. Video Documentaire over Pornhub laat je onbevredigd achter
 16. Pollock-schilderij gevonden bij inval smokkelaars
 17. Stromae annuleert drie concerten in Frankrijk
 18. Acteur Stefaan Degand wordt maestro
 19. Een tuin van 1000 vierkante meter aan het Kanaal

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen