Hendrik en Kamiel Buysse brengen in Eat this fish zeventig recepten waarin ze aan de slag gaan met ingrediënten uit de zee. Voor deze versie van fish&chips kun je een witte vis naar keuze gebruiken.

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 g koolvisfilets

- 2 frietaardappelen

Tartaarsaus

- 1 ei, hardgekookt en in stukjes geprakt

- ½ ui, versnipperd

- 150 g mayonaise

- ½ eetlepel kappertjes, fijngehakt

- 2 lepels sojasaus

- 1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt

Tempura

- 15 g gist

- 430 g water

- 325 g bloem

- snuf zeezout

- snuf suiker

Afwerking

- sap van 1 citroen

- 1 theelepel zeste van citroen

- grof zout

- snufje currypoeder

Bereiding:

1. Meng alle ingrediënten voor de tartaarsaus.

2. Maak de tempura. Los de gist op in het lauwwarme water. Meng met de bloem, een snuf zeezout en de suiker en dek af met een doek. Laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek in de keuken. Roer voorzichtig door voor gebruik.

3. Meng de filets door de tempura. Schil en snijd de aardappelen in flinterdunne chips met een mandoline en frituur ze goudbruin op 180 °C. Frituur de filets ook op 180 °C. Afhankelijk van hun grootte duurt dit 4 tot 6 minuten.

4. Dresseer de vis en chips op een bord en werk af met citroensap en citroenzeste, grof zout en een snufje currypoeder.

Recept: Hendrik & Kamiel Buysse

Foto: Heikki Verdurme

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in