camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

beursduel

Visa vs. American Express

Betalingen verzorgen is een lucratieve en groeiende business. Visa is vooral een jager die procentjes verzamelt, terwijl American Express ook kredieten verstrekt. Dat heeft een grote impact op de waardering.

zaterdag 4 februari 2023 om 3.25 uur

 

Zowel Visa als American Express maakte zijn resultaten over 2022 al ­bekend. Beide betaalbedrijven konden uitstekende cijfers neerleggen.

Via de betaalsystemen van Visa passeerde in 2022 voor bijna 6.000 miljard dollar aan transacties. De betaalde sommen zijn belangrijk, want Visa ontvangt een klein percentage op elke betaling. De inkomsten stegen met 21,6% tot 29,31 miljard dollar. Visa vangt dus ­gemiddeld zo’n 0,5 procent van de betalingen. Daarvan houdt het Amerikaanse bedrijf 19,76 miljard over na alle kosten en voor intresten en belastingen. De EBIT-marge komt dus uit op een indrukwekkende 67%.

Visa profiteert van de digitalisering, die het aantal transacties met betaalkaarten nog altijd doet toenemen. Vorig jaar raakte ook de coronapandemie in veel landen uit beeld, waardoor consumenten er volop op uit trokken en ­daarbij hun betaalkaarten bovenhaalden. Die sterke groei van vorig jaar zal waarschijnlijk niet steeds gehaald worden. Analisten zien voorspellen een ­gemiddelde groei van 10,2% dit jaar.

Reusachtige machine

American Express faciliteert minder transacties dan Visa, maar met bijna 1.000 miljard dollar aan betalingen en 6 miljard transacties is het ook een reusachtige betaalmachine. Een verschil met Visa is dat American Express ook kredieten verleent aan de klanten. Daardoor heeft het bedrijf een beetje het profiel van een bank. Op de 50,9 miljard ­inkomsten van American Express was vorig jaar 10 miljard dollar afkomstig van rentemarge uit kredieten.

Beleggers vinden dat risicovol. Vooral in een economisch moeilijke ­periode komen meer consumenten in de problemen en kan het bedrijf met oninbare kredieten blijven zitten.

De winstmarge van American Express is hoog, maar minder indrukwekkend dan die van Visa. De operationele winstmarge (EBIT) bedroeg over 2022 bijna 19%. Daar kunnen de meeste bedrijven alleen maar van dromen, maar het is meer dan drie keer minder dan de ­marge van Visa.

American Express mikt wel op hogere inkomens. De strategie is nu om vooral succesvolle jongeren aan zich te binden. Die zijn heel actief en geven het meest uit. Bij de bekendmaking van dat plan waren beleggers in de wolken met het succes dat American Express zo boekt. Zowat 60 procent van de nieuwe klanten is een millenial of gen Z’er. Die werken meestal als IT-specialist of hebben ­andere goed betaalde jobs in Silicon ­Valley. Daarmee is de groei op langere termijn verzekerd, ­redeneert het management van American Express. Maar na grote ontslagrondes bij techreuzen als Microsoft en Google lijkt de strategie toch niet helemaal zonder gevaar.

Analisten voorspellen voor American Express dit jaar een wat hogere groei dan voor Visa, met 13,5%. Toch leidt dat, vooral door de wat minder superieure winstmarge tot een iets minder ­hogere verwachte winstgroei (11% versus 12%).

Overdreven

Visa en American Express zijn groeiaandelen met ­hoge marges en relatief ­defensieve activiteiten. Daardoor bleven de aandelen het voorbije jaar beter overeind dan die van hoog­gewaarde tech­bedrijven.

Het grootste verschil tussen de twee is de waardering. Visa noteert tegen ­bijna 30 keer de winst van 2022 terwijl ­beleggers nog geen 15 keer de winst van American Express willen betalen. Het ‘bank’-aspect wordt dus duur betaald. Allicht is dat verschil overdreven.

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen