Nederlandse politie las vijf maanden mee met criminelen
De Nederlandse politie kraakte de cryptocommunicatiedienst Exclu. Foto: Shutterstock

De Nederlandse politie kraakte de cryptocommunicatiedienst Exclu. Dat leidde tot 42 aanhoudingen, ook in België.

De Nederlandse politie heeft vijf maanden lang meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken. Naar aanleiding van die informatie deed de politie 79 huiszoekingen. Daarbij werden 42 aanhoudingen verricht in onder meer Nederland, Duitsland en België. De verdachten zijn gebruikers, beheerders en de eigenaren van de dienst, zo berichten het Nederlandse persagentschap ANP, Het Parool en de NOS.

De opsporingsdiensten deden al sinds september 2020 onderzoek naar de mensen achter de berichtendienst. Sinds april vorig jaar liep een apart onderzoek naar Exclu-gebruikers die verdacht worden van criminele activiteiten. Tot vandaag zijn bijna tachtig panden doorzocht. Daarbij zijn twee drugslabs en een cocaïnewasserij ontdekt. Ook vonden agenten drugs, wapens en 4 miljoen euro aan contant geld.

Exclu Messenger omschrijft zichzelf als platform met het meest geavanceerde encryptieprotocol ter wereld, ‘om zeker te stellen dat niemand bij jouw data kan’. Geschat wordt dat er zowat 3.000 actieve gebruikers zijn, van wie 750 Nederlandstaligen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in