Kort
De nieuwsfeiten van de dag
1Aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames stijgt weer
Fred Debrock
Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames van covidpatiënten is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
In de afgelopen week steeg het aantal ziekenhuisopnames met 30 procent, tot gemiddeld 56,6 per dag. Er liggen nu 833 mensen met en wegens een covid-19-besmetting in de ziekenhuizen (+28 procent), van wie 51 patiënten op de afdelingen intensieve zorg liggen.
Het aantal besmettingen steeg in de periode van 24 tot 30 januari met 40 procent, tot gemiddeld 477 per dag. In die periode werden dagelijks gemiddeld ongeveer 4.700 tests uitgevoerd (+5 procent), de positiviteitsratio bedraagt 11,4 procent. Het reproductiegetal ligt nu op 1,15. Wanneer dat getal groter is dan 1 neemt de pandemie in kracht toe.
Het aantal overlijdens daalt wel nog. Tussen 24 en 30 januari stierven gemiddeld 3,9 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting (-7 procent). Sinds het begin van de pandemie stierven al 33.582 mensen.
2Herstructurering bij C&A: onduidelijkheid over aantal ontslagen
Peter Hilz
Door tegenvallende onlineverkoopresultaten plant de directie van winkelketen C&A een herstructurering. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad op de hoofdzetel in Vilvoorde, zo meldt vakbond ACV Puls. Hoeveel ontslagen er met de herstructurering gepaard zouden gaan, is nog niet duidelijk.
Het gaat om een herstructurering bij de hoofdzetel van de winkelketen in Vilvoorde. Het distributiecentrum in Boom en alle winkels in België zouden niet getroffen worden. Op het hoofdkantoor werken zo’n vierhonderd mensen. Allemaal zijn het jobs met bediendencontracten, zoals planningjobs of managementjobs.
De reden voor de herstructurering ligt, volgens de vakbond, bij een tegenvallende onlineverkoop. ‘De onlineverkoop bij C&A is het verhaal geweest van financiële moeilijkheden en budgetten die verplaatst zijn. Maar de resultaten zijn achtergebleven’, zegt Jörgen Meulders van ACV Puls. ‘Ook voor de coronacrisis was C&A al niet mee in het online verhaal, en de ontwikkelingen de laatste jaren hebben niet geholpen.’
Bij C&A België werken in totaal zo’n 2.500 mensen.
3China gaat informatie over spionageballon boven Amerika en Canada ‘verifiëren’
Kyodo/Maxppp
In een reactie op het nieuws over een Chinese spionageballon die momenteel boven het Amerikaanse grondgebied zou vliegen, zegt China de kwestie te onderzoeken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat beide partijen de zaak rustig en voorzichtig kunnen behandelen. Ook Canada maakte eerder op de dag melding van de ballon.
‘Speculeren en er een hype van maken, helpen niet bij het oplossen van het probleem’, aldus Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Peking wil naar eigen zeggen eerst verifiëren wat er aan de hand is.
DS VIDEO - Amerikaan filmt Chinese spionageballon. De Standaard
Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat het een Chinese spionageballon observeert die zich boven de staat Montana zou bevinden. Het is niet de eerste keer dat het luchtruim op deze manier geschonden wordt, maar de ballon blijft deze keer wel langer dan normaal boven de VS.
4Federale regering neemt levensduurverlenging bijkomende kerncentrales onder de loep
De federale regering laat de nucleaire veiligheidswaakhond Fanc onderzoeken of het mogelijk is om de levensduur van bijkomende kerncentrales te verlengen. Dat heeft het kernkabinet beslist.
Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kregen de opdracht om contact op te nemen met uitbater Engie, een veiligheidsdossier op te maken en dat in te dienen bij het Fanc. Het gaat om een aanpassing van het brandstofgebruik, waardoor de centrales langer zouden kunnen blijven draaien, maar ook om de inzet van bijkomende brandstof.
De analyse moet tegen eind maart klaar zijn zodat de regering kan beslissen over de bevoorradingszekerheid voor de winters van 2025-2026 en 2026-2027.
5Rusland waarschuwt voor gevolgen nieuw Europees olie-embargo
Het Europese embargo op geraffineerde aardolieproducten zoals diesel, dat vanaf zondag van kracht zal zijn, zal de internationale markten ‘nog meer uit evenwicht brengen’. Daarvoor waarschuwt Rusland. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zal Rusland ‘maatregelen nemen om zijn belangen te beschermen’.
De Europese Unie handhaaft sinds begin december een embargo op de import van ruwe olie die via de zee wordt aangevoerd. Tegelijkertijd proberen de Europeanen in samenwerking met de partners in de G7 de verkoop van Russische olie op de wereldmarkt te plafonneren op 60 dollar per vat. Als tegenzet verkoopt Rusland sinds februari niet langer olie aan landen die dit plafond toepassen.
Het Europese embargo wordt zondag uitgebreid naar geraffineerde aardolieproducten en ook de G7-landen willen voor deze producten een prijsplafond invoeren. Ondanks de sterke daling sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari kwam begin dit jaar nog steeds meer dan een kwart van de ingevoerde diesel in Europa uit Rusland, zo blijkt uit gegevens van S&P Global.
Met de maatregelen tegen de Russische olie-uitvoer proberen de westerse landen de financiering van de oorlog in Oekraïne te kortwieken. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei donderdag nog tijdens een bezoek aan Kiev dat de sancties voor ruwe olie Rusland elke dag zo’n 160 miljoen euro kosten.
6Ontwerper Paco Rabanne overleden
afp
Modeontwerper Paco Rabanne is op 88-jarige leeftijd overleden. De Spanjaard, op meerdere vlakken aanzien als een visionair in de modewereld, inspireerde een hele generatie van modeontwerpers.
Rabanne vluchtte naar Frankrijk toen de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Ondanks een opleiding tot architect zocht en vond hij zijn weg in de modewereld. Hij ontwierp juwelen voor Christian Dior, Balenciaga en Givency en begon in 1966 met zijn eigen modehuis. Door het combineren van weinig voor de hand liggende materialen, van papier en plastic tot metaal, onderscheidde hij zich al snel van andere ontwerpers.
7Britse zanger en pedofiel Gary Glitter na acht jaar weer op vrije voeten
epa
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger heeft na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. In 2015 werd hij veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar voor het seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes in de jaren 70.
Vorig jaar kwamen al berichten naar buiten dat Glitter, artiestennaam van Paul Gadd, mogelijk in februari vervroegd zou vrijkomen wegens goed gedrag. Dat lijkt nu het geval te zijn, meldt het dagblad.
The Sun schreef eerder dat Gadd wel een elektronische enkelband moet dragen waarmee hij in de gaten kan worden gehouden. De zanger bezit volgens die krant een appartement in Londen, waar hij mogelijk naar zal terugkeren. Voorts moet hij ook de autoriteiten minimaal een week op voorhand informeren over buitenlandse reizen en wanneer hij een relatie aangaat met iemand die een minderjarig kind heeft.
8Voedselprijzen dalen voor tiende maand op rij
De wereldwijde voedselprijzen zijn in januari voor de tiende maand op rij gedaald. Het gaat om de langst aanhoudende dalende reeks van de voorbije drie decennia, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Toch komt die tendens voorlopig niet tot uiting bij de producten in de winkelrekken.
Volgens de index van de VN-organisatie daalden de prijzen van de voedingsmiddelen afgelopen maand met 0,8 procent. In vergelijking met maart vorig jaar gaat het zelfs om een daling met 18 procent. Tien maanden geleden bevonden de prijzen zich op een recordniveau als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, die de graanexport verstoorde.
Historisch gezien staat de graadmeter wel nog altijd op een hoog niveau. Bovendien betekent de daling van de index niet dat de voedingsprijzen in de supermarkt onmiddellijk goedkoper zullen worden. De index volgt namelijk de verschuivingen in de grondstofkosten en het duurt even voordat veranderingen doorwerken in de kleinhandelsprijzen. Voorts worden de prijzen in de supermarkt ook beïnvloed door de energie-, transport- en loonkosten.
9Vogelgriep opgedoken in Hoeilaart
belga
In de grote vijver in het gemeentepark van Hoeilaart is de vogelgriep opgedoken, meldt het gemeentebestuur in een persbericht. Zes Canadese ganzen zijn overleden aan de ziekte.
Het kadaver van een van de ganzen werd vorige week gevonden. De brandweer heeft het dier laten onderzoeken door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De volgende dagen stierven nog eens vijf ganzen. Ook zij bleken besmet te zijn met vogelgriep, blijkt uit het onderzoek van het FAVV.
Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, verzekert burgemeester Tim Vandenput (Open VLD). ‘De kippen van mensen mogen buiten blijven. We hebben de ziekte vroeg opgemerkt. We nemen wel enkele preventieve maatregelen en vragen aan de mensen om oplettend te zijn.’
Een van die maatregelen is het afzetten van de plek waar de ganzen gestorven zijn en waar hun uitwerpselen liggen. Aan mensen wordt gevraagd om dode of zieke watervogels steeds te melden aan de milieudienst. Ook wordt aangeraden om de dieren in het park niet te voederen.
10 Brons voor Belgische aflossingsploeg op WK veldrijden
belga
De Belgische ploeg heeft op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide de bronzen medaille veroverd op de Mixed Relay, de gemengde aflossing. Het goud ging met overmacht naar Nederland. Groot-Brittannië reed naar het zilver.
Elk land moest zes leden afvaardigen. Een team bestond uit drie mannen en drie vrouwen, een mix van beloften, junioren en profs. Elke renner/renster reed één ronde over het parcours en werd daarna bij de finish, in de wisselzone, afgelost. België kwam met Laurens Sweeck, Antoine Jamin, Joran Wyseure, Marion Norbert Riberolle, Julie Brouwers en Xaydee van Sinaey aan de start.
De Mixed Relay schoot het WK in Hoogerheide op gang. Vorig jaar won Italië de eerste editie van deze discipline (als ‘test-WK’) voor de Verenigde Staten. België pakte toen ook brons.