Externe ontwikkelaars moeten betalen voor toegang tot Twitter
Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco. Foto: AP

Externe ontwikkelaars die toegang willen tot Twitter moeten daar vanaf volgende week voor betalen. Dat laat de berichtendienst donderdag weten.

Developers van apps die op de een of andere manier gebruikmaken van de software-interface van Twitter, de API, moeten daar vanaf 6 februari honderd Amerikaanse dollar per jaar voor betalen.

Volgens Twitter-baas Elon Musk is het nodig geld te gaan vragen voor toegang. ‘Gratis gebruik van de API wordt zwaar misbruikt door botoplichters en opiniemanipulators. Er zijn geen verificatieproces of kosten aan verbonden, dus het is gemakkelijk om 100.000 bots te laten draaien om slechte dingen te doen’, schrijft hij op Twitter.

Slecht nieuws voor de wetenschap

De nieuwe maatregel is slecht nieuws voor onder meer studenten en wetenschappers, die via de API onder meer data verzamelen voor researchpapers en het bestuderen van online gedrag. Verder wordt de API gebruikt door bots die updates, zoals weerberichten en tijdsaanduidingen, doorgeven.

Critici zien in de aanpassing vooral een nieuwe manier van Musk om geld aan het platform te verdienen. Twitter stond er bij de overname door de miljardair financieel al niet goed voor en sinds Musk er de scepter zwaait, zijn de geldzorgen bij het bedrijf alleen maar groter geworden. Om de kosten te drukken stuurde hij al de helft van het personeel naar huis en verkocht hij de overtollige kantoorinventaris. Ook zou Twitter al maanden geen huur meer betalen voor kantoren in Londen en het hoofdkantoor in San Francisco.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in