Modeontwerper Paco Rabanne overleden
Paco Rabanne na een modeshow in Parijs in 2000. Foto: afp

De Spaanse modeontwerper Paco Rabanne is overleden. Hij werd 88 jaar.

‘Het modehuis van Paco Rabanne eert haar visionaire ontwerper en oprichter die vandaag overleden is op 88-jarige leeftijd’, staat te lezen op het Instagramaccount van het modehuis. ‘Hij behoort tot de vooraanstaandste modefiguren van de twintigste eeuw en zijn nalatenschap zal een blijvende bron van inspiratie zijn. We zijn meneer Rabanne dankbaar voor het ontwerpen van onze avant-garde-erfenis en het creëren van een toekomst met ongelimiteerde mogelijkheden.’

Modeontwerper Paco Rabanne overleden
Rabanne in 1966. Foto: Getty Images

De in Spanje geboren Rabanne vluchtte naar Frankrijk toen de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Ondanks een opleiding tot architect zocht en vond hij moeiteloos zijn weg in de modewereld, die hij al kende via zijn voor Balenciaga werkende moeder. Hij ging juwelen ontwerpen voor merken als Christian Dior, Balenciaga en Givency en richtte in 1966 zijn eigen modehuis op.

Door het combineren van weinig voor de hand liggende materialen, van papier en plastic tot metaal, onderscheidde hij zich al snel van andere ontwerpers. Ook de manier waarop hij die materialen combineerde, zijn unieke kijk en creatieve vrijheid maakten van hem een inspiratiebron voor generaties van jonge ontwerpers en ondernemers in de modewereld.

(later meer)Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in