Het Pentagon observeert een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van de Amerikaanse Defensie donderdag gemeld.

Pat Ryder, de woordvoerder van het Pentagon, laat weten dat de North American Aerospace Defense Command (NORAD) de bewegingen van de ballon observeert, die ‘geen militair of fysiek risico vormt voor de mensen op het vasteland’.

‘Het gaat duidelijk om een surveillanceballon en zijn traject voert hem momenteel boven gevoelige locaties’, met name nucleaire silo’s’, klinkt het nog. De ballon zou zich boven Montana bevinden, in het westen van de VS. In deze staat ligt de vliegbasis Malmstrom, vanwaar de VS intercontinentale ballistische raketten kan afvuren. De Chinese ballon bevindt zich al enkele dagen in het Amerikaanse luchtruim en is uit de richting van Canada aan komen vliegen.

Geen gevaar voor luchtverkeer

Het Pentagon heeft op vraag van president Joe Biden de mogelijkheid onderzocht om de ballon neer te schieten, maar heeft besloten om dat toch niet te doen vanwege het mogelijke risico van vallend puin, zegt een verantwoordelijke, die anoniem wenst te blijven.

‘We nemen maatregelen om ons te beschermen tegen het verzamelen van gevoelige informatie’, klinkt het. De verantwoordelijke hamert echter ook op ‘de beperkte meerwaarde op het gebied van informatieverzameling’ van het toestel. ‘We hebben uitgemaakt dat de ballon zo groot is dat het puin schade kon veroorzaken indien hij in bewoond gebied zou worden neergehaald.’ Vanwege zijn hoge positie vormt de ballon volgens het Pentagon wel geen gevaar voor vliegtuigen.

   • Luidt bevolkingskrimp het einde van supermacht China in?

China roept op tot kalmte

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VS op om ‘koelbloedig’ te blijven. ‘We zijn een verantwoordelijke natie’, klinkt het. ‘We hebben niet de intentie om het luchtruim of de soevereiniteit van andere landen aan te vallen.’ Peking kijkt of het de feiten kan bevestigen.

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse luchtruim op deze manier geschonden wordt. De ballon blijft deze keer wel langer dan normaal boven de VS. Washington staat met Peking in contact over het incident.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken brengt de komende dagen een bezoek aan China. Dat was al eerder gepland om de gespannen verhouding tussen de twee landen te herstellen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in