camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Femicide

Hoe een glazenwasser bijna wegkwam met vier moorden

Meer dan 25 jaar na de feiten begint vandaag het proces tegen glazenwasser Stephaan D.L. (58) voor de moord op vier vrouwen tussen 1992 en 1997. Vier mannen en acht vrouwen zullen beslissen over zijn lot.

vrijdag 3 februari 2023 om 3.25 uur

Stephaan D.L. belga

‘Hij zag vrouwen als een gebruiksvoorwerp’, zo beschreef een vriend van Stephaan D.L. de man aan de politie. ‘Een vrouw was er om zijn lusten op bot te vieren en om hem te dienen.’ D.L., alias ‘de glazenwasser’, staat vandaag ­terecht voor het Antwerpse hof van Assisen voor de moord op ­Ariane Mazijn (30), Lutgarda ­Bogaerts (28), ­Maria Van Den Reeck (46) en Eve Poppe (38).

Jarenlang kon seriemoordenaar Stephaan D.L. op vrije voeten rondlopen. Het had nochtans niet veel gescheeld, of hij was al eerder in de cel beland. In oktober 1997, een maand na de moord op Eve Poppe, werd de man gehoord door de federale politie omdat hij vroeger haar ramen had gelapt en zij schulden bij hem had. Maar D.L. kon de speurders overtuigen met een alibi. De speurders dachten op een passiemoord te zijn gestoten en verschillende mannen in de omgeving van Poppe moesten hun DNA afstaan. D.L. zat daar niet tussen.

Glas water

Elk van de vier moordonderzoeken strandde door een gebrek aan bewijs en verdachten. Pas in 2017 liep D.L. tegen de lamp. Door een veroordeling uit 2015 voor een mislukte inbraak bij zijn vorige werkgever belandde zijn DNA in de databank van veroordeelden. Twee jaar later testte een DNA-spoor van sperma dat werd gevonden op het slachtoffer Ariane ­Mazijn positief op het staal van D.L.. Na verhoren door de federale politie en de onderzoeksrechter gaf D.L. uiteindelijk toe dat hij ­Mazijn had verkracht en daarna had vermoord in 1992. Hij was aan het werk in haar gebouw en had haar om een glas water gevraagd, zegt D.L.. Mazijn zou hem dan hebben binnengelaten in haar ­appartement. Ergens tijdens het dorst lessen had zijn hand de hare geraakt, en zij wou – zegt D.L.- niets van die aanraking weten. ‘Er moet iets zijn geknapt’, gaf hij toe, maar meer zegt de man zich niet te kunnen herinneren.

‘Geprikkeld’

Speurders hadden jaren geleden al de gelijkenissen tussen de moord op Ariane Mazijn en Eve Poppe opgemerkt. Beiden waren vermoord in hun appartement, waar ze wellicht zelf de deur hadden opengedaan voor de dader. Zowel Mazijn als Poppe werd ­gewurgd en met steek­wonden in hun bed teruggevonden, met ­ sporen van verkrachting.

   • De moord die de aanpak van seksueel misbruik veranderde

In 2019, tijdens een verhoor over de zaak Poppe, gaf D.L. toe dat hij haar had vermoord. Hij was bij Poppe op bezoek in de hoop betaald te worden voor eerder poetswerk. Toen ze in de slaapkamer stonden om de prijs te berekenen raakte hij ‘geprikkeld’. Wat daarna gebeurde, zegt D.L. zich niet te herinneren. Poppe werd gewurgd door een touw, en had twaalf steekwonden van een schroevendraaier. Op haar ­lichaam werd ­forensisch bewijs gevonden van seksuele activiteit.

De man werd al twaalf keer veroordeeld: van vechtpartijen tot het aanrijden van een werkgever

Tijdens hetzelfde verhoor bekende hij nog twee andere moorden uit de jaren 90. Uit zijn ­beschrijving van de feiten en waar ze hadden plaatsgevonden konden speurders opmaken dat het ging om Lutgarda Bogaerts en ­Maria Van Den Reeck. ­Bogaerts werd in de zomer van 1993 door D.L. aangevallen toen ze een pauze nam van het fietsen op een jaagpad ter hoogte van ­Oelegem. Van Den Reeck werd aangevallen toen D.L. een offerte kwam maken in ­december 1994.

D.L. komt uit een gezin van vier kinderen. Vader D.L. sloeg zijn vrouw en kinderen, en zou zijn dochters ook seksueel misbruikt hebben. Voor die feiten zat hij twaalf jaar in de gevangenis. D.L. bezondigde zich tijdens zijn eerste huwelijk herhaaldelijk aan huiselijk ­geweld tegen zijn partners.

Een kort lontje

D.L. werd al twee keer veroordeeld voor aanranding. In totaal werd de man al twaalf keer veroordeeld voor dertig feiten: van vechtpartijen omdat hij zich onheus behandeld voelde, tot het aanrijden van een werkgever die hem ontslagen had.

Ariane Mazijn. Faroek/VTM nieuws

De moorden hebben een diepe indruk nagelaten op de omgeving van de slachtoffers. Familie en vrienden van de vrouwen kwamen in de aanloop van het proces naar voren in de media. ‘Mijn ­ouders zijn letterlijk gestorven van verdriet’, vertelde Glenn Mazijn, de broer van, aan De Morgen. De halfzus van Poppe, Pascal, zei in Het Nieuwsblad al die jaren later nog op antwoorden te hopen: ‘Eindelijk komt er gerechtigdheid voor ons Eefke. Ik mis haar nog altijd.’

   • Niemand verdacht de glazenwasser

Een jury van vier mannen en acht vrouwen zal beslissen over het lot van D.L.. Vandaag begint de zitting met het voorlezen van de akte van beschuldiging en het verhoor van D.L.. Maandag komt de federale gerechterlijke politie aan de beurt. De zaak zal wellicht een tiental dagen in beslag nemen. Een zestigtal getuigen zal het woord krijgen. De beschuldigde riskeert levenslange opsluiting.

Lutgarda Bogaerts.  Hilde Van Geirt

Correctie 03/02/2023: in de oorspronkelijke tekst stond dat de jury was samengesteld uit vier mannen en vier vrouwen. Dat is aangepast in vier mannen en acht vrouwen.

Eve Poppe. Dirk Vertommen

 

  • In de zomer van 1985 probeert D.L. een vrouw uit Berchem te verkrachten. D.L. wordt ge­arresteerd en moet 12 maanden de cel in.
  • Een halfjaar na zijn vrijlating probeert hij opnieuw een vrouw te verkrachten, hij krijgt vier maanden cel.
  • Op 17 juni 1992 vindt haar vriend het ­lichaam van Ariane Mazijn in haar appartement in Antwerpen.
  • Het lichaam van Lutgarda ­Bogaerts wordt op 12 juli 1993 gevonden op een verborgen paadje aan de zwaaikom van Oelegem. Haar handen waren op haar rug gebonden met een snelbinder, een andere snelbinder zat strak rond haar hals.  
  • Maria Van Den Reeck wordt op 9 december 1994 vermoord aangetroffen in haar appartement. Ze was ­gewurgd met de snoer van een krultang.
  • Op 9 september 1997 wordt Eve Poppe dood gevonden in haar slaapkamer.
  • In 2015 wordt Stephaan D.L. veroordeeld voor diefstal.
  • Bij een DNA-onderzoek in 2017 worden sporen gevonden op het lichaam van Ariane Mazijn die matchen met een DNA-staal van D.L..
  • In 2019 gaat D.L. over tot ­bekentenissen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen