camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 2 februari 2023 om 17.00 uur

1Fiets van vermiste vrouw gevonden aan sluis in Zemst

De 25-jarige Imane viel zaterdagnacht in de Zenne ter hoogte van Eppegem.  Olivier Matthys

De zoektocht naar de 25-jarige Imane, die zaterdagnacht in de Zenne viel ter hoogte van Eppegem, heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. Op zo’n twintig meter van de sluis in Zemst is de fiets van de vrouw teruggevonden. De familie heeft het rijwiel herkend. De onderzoekers stootten op de fiets door vanop een boot met stokken op de bodem te tasten. Dat nieuws wordt bevestigd door Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

2Ursula von der Leyen wil nieuwe sancties voor 24 februari

Ursula von der Leyen.  epa-efe

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil voor de eerste verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne nog een tiende sanctiepakket rond hebben. Dat heeft ze gezegd aan de zijde van Oekraïense president Volodimir Zelenski tijdens een persconferentie in Kiev. Daar beklemtoonde ze dat de huidige sancties de Russische economie al volop ‘eroderen’. Zo verliest Rusland volgens haar dagelijks 160 miljoen euro door het prijsplafond op Russische olie. De Europese lidstaten hebben ook groen licht gegeven voor een zevende militair hulppakket aan Oekraïne. Onder de Europese Vredesfaciliteit wordt opnieuw 500 miljoen aan militaire middelen beloofd. Daarnaast wordt 45 miljoen euro uitgetrokken om militaire trainingen te geven.

3Vlaanderen definitief opgesplitst in vijftien regio’s

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het decreet over de regiovorming goedgekeurd. Vlaanderen wordt daarmee opgesplitst in vijftien regio’s. De bedoeling van die regiovorming is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort. Het is de bedoeling dat gemeenten niet langer zelf samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen aangaan met elkaar. Ook grotere samenwerkingen, zoals het overleg van de kustburgemeesters, kunnen in uitzonderlijke gevallen naast de regio’s plaatsvinden.

   • Vlaanderen definitief opgesplitst in vijftien regio’s: in welke regio ligt uw gemeente?

4Marc Tarabella verliest onschendbaarheid in Europees Parlement

Marc Tarabella.  reuters

Met een duidelijke meerderheid werd in de plenaire zitting van het Europees Parlement gestemd om de onschendbaarheid van PS’er Marc Tarabella en Italiaan Andrea Cozzolino op te heffen. Tarabella kwam zelf opdagen en keurde de opheffing mee goed. ‘Ik ben onschuldig’, houdt hij vol. ‘Daarom heb ik geen onschendbaarheid nodig’, liet hij eerder al weten. Dinsdag stuurde de parlementaire commissie al aan op die beslissing door het voorstel unaniem goed te keuren. De vraag om de onschendbaarheid op te heffen komt van het Belgische gerecht. Ze kadert in het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees Parlement, waarbij de namen van Qatar en Marokko vielen. Tarabella en Cozzolino ontkennen dat ze zich hebben laten omkopen.

5Paul Magnette stelt zich kandidaat-premier

Paul Magnette (PS) is de enige kandidaat bij de PS-voorzittersverkiezingen in maart. Maar veel interessanter worden de verkiezingen in 2024. In Le Soir zegt Magnette dat hij kandidaat zal zijn op de Henegouwse Kamerlijst, met de bedoeling om Belgisch premier te worden. ‘Ik wil de komende jaren nog dingen realiseren in dit land.’ Opvallend is dat hij daarbij niet meer spreekt van Vivaldi II. Magnette wil aan het hoofd staan van een ‘zo progressief mogelijke meerderheid’. ‘Ik zal alles doen om de N-VA en het confederalisme te vermijden’, legt hij uit.

   • Magnette wil het land leiden

6Nieuwe editie van Gent Jazz in 2023

Er zal deze zomer toch een editie van Gent Jazz georganiseerd worden. Dat bevestigt de nieuwe eigenaar donderdag aan het persagentschap Belga. Het zomerfestival ging eind vorig jaar failliet, maar drie weken geleden kocht organisator Greenhouse Talent de naam en andere rechten. Het personeel ging op in het bedrijf en gesprekken met partners werden opgestart. Eigenaar Pascal Van De Velde bevestigt nu dat er voldoende garanties zijn om een editie in 2023 aan te kondigen. Waarschijnlijk vindt het festival plaats in de eerste twee weken van juli, op de vertrouwde Bijlokesite.

7Na Billie Eilish komen ook Angèle en Anne-Marie naar Pukkelpop

Angèle.  Maarten De Bouw

Op de tv-schermen van de Pukkelpopcontainer aan de Kanaalkom in Hasselt verscheen vandaag om 11 uur niet één naam, maar twee: die van Angèle en Anne-Marie. De Belgische Angèle zal op zaterdag 19 augustus het hoofdpodium afsluiten. In 2018 stond ze al eens in de Dance Hall van Pukkelpop. De Britse Anne-Marie staat ook op het hoofdpodium. Ze heeft twee albums en een EP op haar palmares, en er zijn de samenwerkingen met onder anderen David Guetta, Clean Bandit en Major Lazer. Anne-Marie was ook al eerder te zien op Pukkelpop: in 2016 en 2019.

Pukkelpop vindt plaats van donderdag 17 augustus tot en met zondag 20 augustus.

8ECB verhoogt rente naar 2,5 procent

Christine Lagarde.  epa-efe

De ECB heeft de depositorente zoals verwacht verhoogd van 2 naar 2,5 procent. De strijd tegen de inflatie gaat verder: in maart volgt nogmaals een verhoging.

De verhoging kadert in de aanhoudende strijd die de Europese Centrale Bank voert tegen de inflatie. De meest recente cijfers wijzen weliswaar op iets minder extreme prijsstijgingen, maar dat betekent niet dat de ploeg van voorzitter Christine Lagarde al op haar lauweren kan rusten. Woensdag maakte het statistisch bureau Eurostat bekend dat het leven op jaarbasis in de eurozone nog altijd 8,5 procent duurder is dan een jaar geleden. Dat is meer dan vier keer het niveau waar de ECB op mikt. Bovendien is de zogenaamde kerninflatie, waar energie en verse voeding uit weggelaten zijn, nog steeds aan het stijgen.

De ECB zal de rente verder optrekken totdat de cijfers duidelijk laten zien dat de inflatie in de richting van 2 procent beweegt.

9Vijftienjarig meisje steekt leeftijdsgenote in gezicht op Mechelse school

Op een middelbare school in Mechelen heeft een vijftienjarig meisje donderdag een leeftijdsgenote aangevallen met een mes. Dat heeft de lokale politie bevestigd. Het slachtoffer heeft verwondingen in het aangezicht en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het onderzoek naar de omstandigheden en de aanleiding is nog volop aan de gang, maar zeker is dat het om twee meisjes van de Coloma-school gaat. Het meisje dat zou hebben gestoken, is opgepakt en meegenomen voor verhoor. Ze zal allicht voor de jeugdrechter moeten verschijnen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis afgevoerd.

Binnenland
 1. Syriër die in ons land asiel kreeg, blijkt oorlogsmisdadiger
 2. Driejarig kind omgekomen bij verkeersongeval
 3. Asielzoekers uit Crisiscentrum krijgen garantie op opvang, bezetting ten einde
 4. Zelfs uw plantaardige biefstuk komt uit de 3D-printer
 5. Uit het hart | Help! Er zijn te veel reeksen, ik ben serie-moe
 6. Antwerpse cipiers weigeren nieuwe gevangenen binnen te laten: ‘De situatie is niet meer menselijk’
 7. Video CM geeft gezondheidstips in erotische clips op Onlyfans
 8. Werk begonnen aan veelbesproken hek rond Blaarmeersen
 9. Vlaamse overheid schrapt vaste benoeming, maar niet voor gezagsfuncties en onderwijs
 10. In 3 minuten 100 kilometer erbij: over twee jaar zijn ultrasnelladers overal te vinden langs de snelweg
 11. Advocaten mogen niet meer onbeperkt pleiten
 12. Op zoek naar een betaalbaar kot: ‘Het is hier groot en gezellig. De schimmel nemen we erbij’
 13. Open VLD’er Maurits Vande Reyde verscheurt ‘zwijgakkoord’ Vlaams Parlement: ‘Dit is systeem van absolute controle’
 14. Gangster Alain Moussa, alias ‘Le Flingueur’ is overleden
 15. ‘Als homokoppel voor het eerst met je kind over straat lopen is als een tweede keer uit de kast komen’
 16. 619 onthaalouders zijn nu zeker van hun sociale rechten: ‘Dit neemt werkdruk weg’
 17. Nieuw drugsgeweld met als doelwit familie B.
Cultuur en media
 1. Museumdirectie nodigt bezorgde ouders uit om David te komen bezichtigen
 2. Kunstenfestivaldesarts strijkt neer in het Dudenpark en nachtclub C12
 3. Peta wil dieren op set verbieden na dood paard tijdens opnames ‘Lord of the rings’
 4. De kostbare broncode van Twitter lag te grabbel op het internet
 5. Op zoek naar de ziel
 6. Help! Er zijn te veel series
 7. AI-blog | GPT-4 toont ‘vonken’ van mensachtige intelligentie, beweert Microsoft
 8. Wim de Bie, de scherpe tv-satiricus die zelf bang was om uitgelachen te worden
 9. Video Het moment waarop cabaretier Theo Maassen peuter uit de zaal zet: ‘Hoe duur is een babysit in België?’
 10. Video Na de dreumes bij Theo Maassen: ‘Het publiek lijkt wel de theateretiquette vergeten’
 11. Brucity wordt aangevallen onder de gordel
 12. Lankum: de band die Ierse folk de 21ste eeuw in loodst
 13. Kanal verdient alle lof om niet voor sponsoring te kiezen
 14. ‘Succession, seizoen 4’: de titanen zijn terug en zeggen f*ck you
 15. Video Brucity: te hoog, te doods en nu al voorbijgestreefd
 16. ‘Waar is zuster Gabrielle?’: true crime met resultaat (of toch bijna)
 17. Nele Van den Broeck heeft geen schrijversblok, maar een schrijversklop
 18. Op zoek naar de ziel
 19. Billboard
 20. Directeur Muziekkapel overleden

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen