Meisje (15) nacht de cel in na aanval met breek­mes op klasgenoot
Foto: rr

In de Colomaplus-school in Mechelen is donderdagmiddag een 15-jarig meisje in het gezicht gewond geraakt, toen een klasgenote haar met een breekmes aanviel. De 15-jarige verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

De politiezone Rivierenland werd donderdagmiddag rond 12.30 uur naar de campus van de middelbare school op de Tervuursesteenweg geroepen voor een steekincident. ‘Onze ploeg heeft daar een vijftienjarig meisje gearresteerd en overgebracht voor ondervraging’, zegt woordvoerder Dirk Van de Sande. ‘Een ander vijftienjarig meisje is als slachtoffer voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Ze was niet in levensgevaar en was steeds bij bewustzijn.’

De precieze omstandigheden worden nog onderzocht. ‘We ­verhoren de verdachte en het slachtoffer, net als eventuele ­getuigen’, aldus Van de Sande donderdagmiddag.

‘Al langer conflict’

Op sociale media deden al snel beelden van het incident de ronde. Terwijl enkele jongeren wat op hun smartphone tokkelen, raken twee meisjes verwikkeld in een conflict op de speelplaats. Een van hen – de verdachte – staat op , neemt afstand, en trekt haar jas uit. Ze krijgt een duw, waarna ze een breekmes bovenhaalt en daarmee meerdere keren uithaalt naar de medeleerlinge, ook in het aangezicht. Het mes ploft een paar keer in de jas, wat erger voorkomt. Al loopt het slacht­offer wel een lelijke steekwonde op, net naast het oor. Het duw- en trekwerk gaat door tot ­andere jongeren tussenkomen en een jongeman het mes weet af te pakken.

Volgens medeleerlingen was er al langer een conflict tussen de twee meisjes, beiden vierdejaars en klasgenotes. De verdachte zou zich geviseerd hebben gevoeld door een groep meisjes.

‘Een banale ruzie tussen twee leerlingen is uit de hand gelopen. Daarbij is een leerlinge gewond geraakt door een breekmes. Ze liep snijwonden op’, zegt directeur An Wyckmans. ‘Het is de ­eerste keer dat een ruzie zo uit de hand loopt. We betreuren de ­feiten ten zeerste.’

Nacht in de cel

Ondanks het incident met heel wat getuigen tijdens de middagpauze werden de lessen nadien hervat. ‘De leerkrachten hebben met hun leerlingen over het incident gesproken’, aldus Wyckmans. ‘Er staan ook leerlingencoaches ter beschikking voor wie daar nood aan heeft.’ De directie wacht het verdere onderzoek af, maar zet ook een eigen tucht­procedure in werking.

Donderdagnacht moest de verdachte een nacht doorbrengen in een speciale cel voor minderjarigen op het politiecommissariaat. ‘Vrijdagochtend wordt ze voorgeleid bij de jeugdrechter van Halle-Vilvoorde’, aldus Van de Sande nog. ‘Het gebeurt niet vaak dat een minderjarige een nacht in de politiecel verblijft, maar het komt voor.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in