Stadiondossier Club Brugge struikelt over elke horde
Foto: BELGA

Na zestien jaar en vier verschillende locaties loopt het stadiondossier van Club Brugge alweer vertraging op. Buurtbewoners blijven struikelen over parkeer- en mobiliteitsproblemen.

Een glanzende, witte kom met geluidsabsorberende materialen in het midden van een nieuw aangelegd park. Slim afgestelde stadionlampen en een reusachtig pvc-doek dat het licht filtert. Horeca­zaken die niet langer buiten, maar binnen het stadion liggen. Met fraaie animaties en een lange reeks infosessies probeerde Club Brugge de bewoners van Sint-Andries-Brugge te overtuigen waarom een nieuw stadion van meer dan 40.000 plaatsen minder hinder ­veroorzaakt. De plannen zien er oogverblindend en futuristisch uit. Maar van één punt blijven de buurtbewoners overtuigd. De ­uitbreiding van 29.000 naar 40.000 plaatsen zal volgens hen hoe dan ook meer ­parkeer- en mobiliteitsoverlast voor hun wijk veroor­zaken.

Ter plekke parkeren

De Raad voor Vergunnings­betwistingen volgt de bewoners in hun verzet en schorste donderdag de omgevingsvergunning die de Vlaamse regering in oktober 2021 had afgeleverd. Enerzijds struikelt de Raad over het parkeerplan, dat niet overeenstemt met een verordening van de stad Brugge. Die bepaalt dat de parkeernood voor nieuwe gebouwen ter plaatse moet worden gelenigd. Club Brugge wil autobestuurders afleiden naar verder afgelegen parkings en met pendeldiensten naar het stadion brengen. ‘Die afstandsparkings bevestigen dat de parkeerplaatsen niet volledig op het eigen terrein worden opgericht’, zegt de Raad in zijn motivatie.

Anderzijds voert de Raad aan dat er te weinig is rekening gehouden met de opmerkingen van de buurtbewoners op het voorgelegde mobiliteitsplan. ‘De Vlaamse ­Regering heeft de kritiek van de verzoekende partijen onvoldoende betrokken in haar besluit­vorming’, klinkt het.

‘De uitspraak heeft als voordeel dat we nu weten welke punten een probleem zijn’, klinkt het bij Club Brugge. ‘De verordening van de stad Brugge kan eenvoudig worden aangepast (de Brugse burgemeester Dirk De fauw bevestigde al dat de stad het nodige zou doen, red.). Het tweede probleem is moeilijker. Want we hebben al heel hard geprobeerd om rekening te houden met de opmerkingen van de buurt. Hoe hard moet je je best doen? Dat wordt nergens gespecifieerd. We hebben al ongelofelijk veel gedaan om aan hun wensen ­tegemoet te komen.’

Stadion in woongebied

In tegenstelling tot vorige projecten weet Club Brugge zich deze keer gesteund door de politiek. Zowel bij de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) als de minister van Economie Jo Brouns (CD&V) is te horen dat de Vlaamse regering snel een aangepaste vergunning zal afleveren. Alleen zal ook die ongetwijfeld op verzet van buurtbewoners botsen, waarop de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw een beslissing moet nemen.

En zo struikelt het stadion­dossier van Club Brugge over elke horde. De site van het ‘Olympiapark’ mag dan al vijftig jaar een stadion herbergen en in de gewestplannen zijn ingekleurd als recreatiegebied, de omliggende straten in Sint-Andries zijn een woon­gebied dat ongetwijfeld hinder zal ondervinden van de capaciteits­uitbreiding. Mobiliteitsstudies van Club Brugge en van buurt­bewoners lopen uiteen over hoeveel mensen met de auto naar het stadion zullen komen.

Ook het stadionplan voor Cercle Brugge, dat na een akkoord met de stad Brugge zou kunnen bouwen op een terrein langs de Blankenbergse Steenweg, zit nog altijd in de koelkast.