camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 1 februari 2023 om 16.58 uur

1Dollekoeienziekte aangetroffen op Nederlandse boerderij

 belga

Op een boerderij in Nederland is bij een dode koe de dollekoeienziekte aangetroffen. Het is nog niet bekend om welke variant van de ziekte het gaat en het ministerie van Landbouw wil ook niet zeggen waar de boerderij gelegen is. De boerderij in kwestie is na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Het vlees van het rund is niet in de voedselketen terechtgekomen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

2Slachtoffers straks ook geïnformeerd over vrijlating verdachte uit voorhechtenis

Bij ernstige gewelddelicten zullen slachtoffers straks ook geïnformeerd worden als de verdachte uit voorhechtenis wordt vrijgelaten. Een voorstel van N-VA daarover kreeg een meerderheid achter zich in de commissie Justitie. Voordien gold wel al een verwittigingsplicht bij penitentiair verlof of definitieve vrijlating. Het onderscheid met voorhechtenis was niet langer logisch, klinkt het.

3België sluit levering van F-16’s aan Oekraïne ‘momenteel’ uit

 Aviation photocrew 

Federaal minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) sluit leveringen van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne ‘momenteel’ uit. Dat heeft ze woensdagmorgen gezegd aan de RTBF.

De F-16’s die ons land nu heeft, worden ingezet om het luchtruim te bewaken in Benelux-verband. Verder hebben we F-16’s die in Navo-verband gestationeerd zijn in de Baltische staten. De eerste vervanger van de F-16, de F-35, wordt pas in 2025 geleverd.

   • Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de vraag naar F-16’s nog niet formeel gesteld, zegt de minister. Al deden verschillende Oekraïense regeringsleden en militairen dat wel al.

4Januari was zeer sombere en natte maand

2023 begon klimatologisch niet met een paukenslag. Januari was volgens het KMI een zeer sombere en natte maand. In referentiepunt Ukkel scheen de zon afgelopen maand slechts 32 uur en 34 minuten, normaal is dat 59 uur en 4 minuten. Er viel ook meer neerslag dan normaal: 91,1 mm tegenover het courante 75,5 mm. De meeste neerslag viel in de Kempen. Daar viel 155 procent van de normale hoeveelheid neerslag.

De gemiddelde temperatuur lag dan weer iets hoger dan normaal: 5,2 graden in plaats van 3,7. Het was een maand met een groot temperatuurcontrast. We kenden afgelopen maand de warmste januaridag sinds het begin van de metingen: 15,1 graden. De laagste minimumtemperatuur werd op 29 januari gemeten in Mont-Rigi en bedroeg -10,4 graden.

5Verloren radioactieve capsule in Australië teruggevonden

reuters

De piepkleine capsule met een gevaarlijke radioactieve stof die verloren was geraakt langs een 1.400 kilometer lang traject in Australië, is teruggevonden. ‘Als je weet hoe groot het zoekgebied was, dan was het lokaliseren van dit object een monumentale uitdaging’, aldus minister van Nooddiensten Stephen Dawson. ‘Onze zoekteams hebben een naald in een hooiberg teruggevonden.’

Het gaat om een capsule waarvan het omhulsel een kleine hoeveelheid radioactief cesium-137 bevat. Volgens de autoriteiten ging het om een routinetransport, maar zou het deeltje losgekomen zijn door de vibraties van de vrachtwagen.

6Wisselende hoeveelheden PFAS in zeeschuim

PFAS is in wisselende concentraties in zeeschuim aanwezig. In het zeewater zelf werd nauwelijks PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van Vito in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kustgangers hoeven zich geen zorgen te maken. Zolang u het zeeschuim niet in grotere hoeveelheden inslikt of er langdurig contact mee hebt, is het risico op te veel opname van PFAS zeer beperkt.

7Billie Eilish eerste headliner op Pukkelpop

 isopix

De Amerikaanse popster zal op vrijdag 18 augustus op de wei van Kiewit staan. Het is de tweede keer dat Eilish op de affiche van Pukkelpop staat. De eerste keer was in 2019.

Het festival belooft donderdag en vrijdag opnieuw namen te lossen. Telkens om 11.00 uur. ‘De startdatum van de ticketverkoop volgt binnenkort’, belooft de organisatie.

8Dr. Phil stopt na meer dan 20 jaar met talkshow

 getty

De Amerikaanse psycholoog Phil McGraw (72), beter bekend als Dr. Phil, stopt met zijn dagelijkse praatprogramma. Daarmee komt na 21 seizoen een eind aan het populaire Dr. Phil, dat maakte hij bekend aan het blad People. Sinds 2002 luisterde hij vanuit zijn ervaring als psycholoog naar zijn gasten en gaf hij hen advies. Dat leidde vaak tot bizarre en spraakmakende interviews.

9Chelsea betaalt recordbedrag voor Enzo Fernández

De Argentijn Enzo Fernández verruilt halverwege het seizoen het Portugese Benfica voor Chelsea. De recorddeal ter waarde van 121 miljoen euro kwam vlak voor het einde van de winterse transferperiode tot stand. Chelsea gaf deze winter al 300 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. De ambitie van de nummer tien in de Premier League is om opnieuw de top van het Engelse voetbal te bereiken.

Binnenland
 1. ‘Mentaal welzijn van jongeren is zo lang genegeerd dat het nu ontploft’
 2. Erkenning voor endometriose in de maak: ‘Ook terugbetaling moet in orde komen’
 3. Heel wat leerlingen zullen minder wetenschappen krijgen
 4. Inktvis uit de Noordzee razend populair
 5. Hoe de slachtoffers van 22/3 het terreurproces ervaren
 6. Overleden bejaard paar pas weken later gevonden
 7. Overleden koppel tachtigers pas na enkele weken ontdekt door tuinman: ‘Tragische gebeurtenis’
 8. Iftar voor lgbti-moslims in Antwerpen afgelast na bedreigingen
 9. Signalisatie boven Vlaamse snelwegen buiten dienst: overal gelden vaste snelheidsbeperkingen, spitsstroken zijn open
 10. Patiënt die door agent werd doodgeschoten in psychiatrisch ziekenhuis dreigde met nagelvijl
 11. Slachtoffer aanslagen haalt Koran boven op proces: ‘Beschuldigden hebben islam vernederd’
 12. De nieuwsfeiten van de dag
 13. Waarom wij ons gemiddeld 20 procent jonger voelen
 14. Uit het hart | Waarom veel mensen zich 20 procent jonger voelen
 15. ‘Instortingsgevaar was zo groot dat ik niet eens mijn spullen uit mijn kamer mocht halen’
 16. Rijden we binnenkort overal 100 km/u op de snelwegen? Deze aanbevelingen moeten tot meer veiligheid leiden
 17. ‘Bluvn’ ze niet meer plakken? ‘West-Vlamisering’ van Gent op laagste peil sinds 1995
 18. Wie is die nieuwe voor de klas? De gastleerkracht! (Of de overbodige werknemer)
 19. Video Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: ‘Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen