camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jupiler Pro League

Leider Genk verliest topschutter Paul Onuachu

Een toptransfer op een erg slecht moment. Paul Onuachu trekt voor 20 miljoen euro naar Southampton, een stevige verlies voor Genk in volle titelstrijd.

woensdag 1 februari 2023 om 3.25 uur

Onuachu ging nog op de foto met enkele jeugdspelers. Hij verlaat Genk na 3,5 succesvolle seizoenen.  hbvl

Al lang droomde Paul Onuachu van een Engels avontuur. Genk gunde hem dat ook. Maar dat de Nigeriaanse topspits net nu het Limburgse nest verlaat komt behoorlijk ongelegen in volle titelstrijd.

Nadat andere opties één voor één wegvielen, zette Southampton, laatste in de Premier League, dinsdag plotseling alles op de komst van Onuachu. Terwijl de speler ijsberend wachtte in de Cegeka Arena, hield Genk lang het been stijf. Genk wou in volle titelstrijd zijn spits immers niet zomaar verliezen. Bovendien had het bij een late transfer amper tijd om een vervanger te halen.

Tot de Engelse club in de late namiddag een bod uitbracht, dat Genk niet kon weigeren. Zeker omdat de club Onuachu de afgelopen mercato’s de belofte had gedaan dat hij voor dergelijke som zijn Engelse droom zou mogen waarmaken. De transfersom zou, inclusief bonussen, de gevraagde 20 miljoen euro zelfs kunnen overschrijden. Omdat Onuachu over enkele maanden 29 jaar wordt, werd gefocust op een hoge transfersom en is er geen sprake van een percentage bij doorverkoop.

‘Ik besef dat de timing niet ideaal is, maar deze trein zou misschien geen volgende keer meer voorbijkomen’ Paul Onuachu 

Met een brede glimlach, maar tegelijk ook met vochtige ogen, liet Onuachu zich even na zessen zien aan het stadion van Genk. Nog heel even wachtte hij op de aankomst van voorzitter Peter Croonen, die een gemeende knuffel als afscheidscadeau kreeg.

Onuachu was in 2019 neergestreken in Genk. De boomlange Nigeriaan had toen drie succesvolle jaren achter de rug bij het Deense Midtjylland, waar hij naam maakte als doelpuntenmachine. Die reputatie bevestigde hij in België. Bij Genk zou hij in 134 wedstrijden 85 keer scoren. In 2021 won hij met Genk de beker en de Gouden Schoen.

Emotioneel afscheid

Zijn vertrek liet Onuachu, die aan het stadion nog op de foto ging met enkele jeugdspelers, niet onberoerd. ‘Ik ben emotioneel, ik zat een hele dag met gemengde gevoelens’, reageerde Onuachu op zijn vertrek. ‘Ik wilde me tot het laatste moment inzetten voor deze club, waaraan ik erg veel te danken heb. Tegelijkertijd wist ik dat de interesse van Southampton heel concreet was. Je moet weten dat ik als kind maar één grote droom had: ooit in de Premier League voetballen. Zoals de sterren, die ik op tv zag. Dus was het na de training enkele uren bang afwachten of de clubs tot een akkoord zouden komen.’

Dat akkoord kwam er dus , al is de timing voor Genk niet ideaal. ‘Dat besef ik ook. Ik heb heel veel te danken aan Genk en de supporters. Ze hebben me hier vanaf de eerste dag in hun harten gesloten, dat maakt het extra moeilijk om te vertrekken. Maar deze trein zou misschien geen volgende keer meer voorbijkomen, ik moest wel aan boord springen. Ik ben de club dankbaar omdat ze woord hebben gehouden en me de vervulling van mijn droom hebben gegund.’

Schrikt degradatievoetbal in Engeland hem niet af? ‘Helemaal niet. Er zijn nog heel wat wedstrijden te spelen en veel ploegen staan dicht bij mekaar. Ik geloof voluit in mijn kwaliteiten en die van de ploeg. Ik kijk er naar uit om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.’

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen