‘Laptoptrainer’ Tedesco moet Rode Duivels uit hun comfortzone halen
Foto: AFP

Domenico Tedesco (37) wordt niet alleen de jongste Belgische bondscoach ooit, de Italiaanse Duitser kan door zijn unieke achtergrond een antidotum voor verstarring en navelstaarderij worden. Afgerekend wordt hij zoals alle anderen – op resultaten.

‘Op dit moment komt een zwerm trainers op de markt, allemaal van hetzelfde type, die alles anders doen dan ik zou doen. Ze hebben nooit op het hoogste niveau gespeeld en hebben er geen idee van hoe een profvoetballer presteert op het hoogste niveau. Ze denken dat ze weten wat topvoetbal is, maar hebben er geen idee van.’

Zo begroette Mehmet Scholl, een gewezen topspeler van Bayern München, in 2017 de komst van een nieuwe generatie Duitse trainers. De Duitse trainersschool, internationaal een van de hoogst aangeschrevene, bracht tien jaar geleden een nieuw soort trainers voort. De kandidaten met de hoogste cijfers waren niet langer gewezen profvoetballers, die hadden kunnen genieten van een verkorte trainersopleiding. Hoe langer hoe meer selfmade trainers studeerden af en kregen kansen van profclubs. De allerbeste van hen was Domenico Tedesco. Tot verbazing van het voetbalestablishment kreeg hij in 2017 een baan als hoofdtrainer van traditieclub Schalke 04 aangeboden.

‘De kandidaten die afstuderen met de beste cijfers, hebben de inhoud van de cursus opgenomen’, raasde Scholl door op de Duitse televisie. ‘Als ik hen bezig hoor, gaan de haren in mijn nek overeind staan. Tactiek is voor hen het hoogste gebod. Het zijn laptoptrainers.’

Gediplomeerd ingenieur

De tirade van Scholl kon bij veel collega-voetballers en trainers op bijval rekenen. Maar er waren ook kritische geluiden. Scholl werd gezien als de stem van de ons-kent-ons-cultuur die mee tot een stilstand van het Duitse clubvoetbal had geleid. Bayern München was er een typevoorbeeld van. Gewezen profspelers bekleedden alle cruciale functies in het instituut – van de trainer, over de ceo tot de voorzitter. ‘Laptoptrainer’, zoals Scholl de nieuwe generatie had betiteld, zou een geuzennaam worden. Jonge succesvolle clubs als Hoffenheim en Leipzig, niet gehinderd door hun traditie, gaven trainers die steunden op data en moderne trainingsleer een kans.

Zes jaar later lijkt Mehmet Scholl een toontje lager te moeten zingen. ‘Laptoptrainer’ Julian Nagelsmann, een studiegenoot van Tedesco, is vandaag de hoofdcoach van Bayern München. Tedesco zelf wordt vandaag naar alle waarschijnlijkheid voorgesteld als nieuwe ‘T1’ van België. Hij zou daarmee niet alleen de jongste trainer worden met de titel van Belgisch bondscoach, hij zal ook de meest gediplomeerde zijn. Behalve een trainersdiploma heeft hij ook een ingenieursdiploma op zak. Qua profiel heeft hij geen voorgaande in het Belgische voetbal.

Voor de Belgische voetbalbond (KBVB) is Tedesco een bewuste keuze. Tijdens de zoektocht naar een opvolger voor Roberto Martinez ondervond het management dat het niet de middelen heeft om een toptrainer genre Joachim Löw aan te trekken. Het kwam onvermijdelijk bij een tweede categorie uit, waar het van de nood een deugd maakte. Door te kiezen voor Tedesco kiest de bond voor een trainer met nieuwe denkbeelden, die zijn aanpak snel en succesvol kan doorvoeren en ook de nodige menselijke vaardigheden bezit om een groep mee te nemen.

Tijdens de doortocht van Roberto Martinez was de Belgische voetbalbond zich steeds meer op zichzelf gaan richten. Martinez moedigde zijn spelers aan de trainersopleiding te volgen en zette oud-spelers en trainers als Wesley Sonck en Jacky Mathijssen aan het roer van de jeugdelftallen. Het idee was om met ex-Rode Duivels als Thomas Vermaelen het Belgische voetbal-DNA te bewaken.

Het uitbouwen van een ‘Belgische stijl’ is nog steeds een prioriteit voor de bond, maar wordt toevertrouwd aan de nieuwe sportief directeur, Frank Vercauteren. Het wordt de taak van Tedesco om out of the box te denken en de spelers uit hun comfortzone te halen. In het verleden boekte hij daar snel resultaat mee. Schalke 04 voerde hij naar de tweede plaats en in de eerste maanden bij RB Leipzig pakte hij de eerste prijs voor de Oost-Duitse club, een Duitse beker.

Ook nu worden van hem snel resultaten verwacht. Op 24 maart wacht al een linke opdracht in Zweden, de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van volgend jaar. Op 28 maart wacht een prestigieuze oefenmatch in Keulen tegen Duitsland.