camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 31 januari 2023 om 17.00 uur

1 Verdachte mesaanval Schuman voor onderzoeksrechter voor moordpoging

  epa-efe

De man die maandagavond drie personen zou hebben neergestoken in het Brusselse metrostation Schuman, wordt dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het Brusselse parket.

Het parket vraagt dat de verdachte, een man van 30 jaar, onder aanhoudingsbevel zou worden geplaatst voor moordpoging, en vraagt dat een psychiatrisch onderzoek zou worden uitgevoerd. Bij de mesaanval raakte één persoon zwaargewond, de twee andere slachtoffers liepen lichtere verwondingen op.

2 Paus naar Congo en Zuid-Soedan

  ap

Paus Franciscus is vertrokken voor zijn eerste internationale reis van het jaar naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. De zesdaagse trip was aanvankelijk voor juni 2022 voorzien, maar werd uitgesteld vanwege gezondheidsproblemen.

De paus zal tot vrijdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa verblijven, waarna hij naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zal afreizen. Zondag keert hij terug naar het Vaticaan.

Met zijn bezoek wil de paus een boodschap van vrede en verzoening brengen in de twee landen die zwaar getroffen worden door conflicten, geweld en natuurrampen.

Hoogtepunten van de reis zijn naar verwachting een mis op de militaire luchtmachtbasis van Kinshasa woensdag, die naar verwachting 1 miljoen gelovigen zal trekken, en ontmoetingen tussen de paus en slachtoffers van geweld, vluchtelingen en ontheemden.

3 Vijftien ontvoerde Burkinezen dood teruggevonden

In het westen van Burkina Faso zijn vijftien mensen dood teruggevonden nadat ze een dag eerder waren ontvoerd door een groep vermoedelijke jihadisten. Dat heeft de regionale gouverneur dinsdag bekendgemaakt.

‘Op 30 januari rond 12.00 uur zijn vijftien levenloze lichamen gevonden in het dorp Linguekoro, in de provincie Comoé, na de ontvoering van 24 mensen in twee bussen door gewapende mannen op zondag’, aldus de gouverneur, kolonel Jean-Charles Somé.

4 Uitzonderlijke bevolkingsgroei in België in 2022 door oorlog in Oekraïne

  epa-efe

In 2022 zijn er bijna 104.000 inwoners bijgekomen in België. Dat is een ‘uitzonderlijk’ grote toename, blijkt uit de demografische vooruitzichten van het Federaal Planbureau voor de periode 2022-2070. Vooral de komst van Oekraïners heeft de bevolkingsgroei vorig jaar opgedreven.

Internationale migratie is de enige drijvende kracht achter de bevolkingsgroei in 2022. Het aantal personen dat vorig jaar in België aankwam, wordt door het Planbureau op meer dan 229.000 geraamd. Onder hen bevinden zich iets meer dan 63.000 Oekraïners die in België tijdelijke bescherming hebben gekregen. Het aantal personen dat België verliet, bedraagt bijna 129.000.

De bevolkingstoename van bijna 104.000 inwoners is dubbel zo hoog als normaal.

5 Belgische voetbalbond heeft voorakkoord met Tedesco als bondscoach

  Getty Images

De Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) heeft een voorakkoord met Domenico Tedesco voor de job van hoofdtrainer. De 37-jarige Italiaanse Duitser voetbalde zelf nooit op hoog niveau, maar is een universitair geschoold ingenieur die al op jonge leeftijd begon te coachen. Tedesco werd in september ontslagen bij RB Leipzig nadat hij enkele maanden eerder met de Duitse ploeg de DFB-Pokal – de Duitse Beker – had gewonnen.

In een reactie wil de KBVB voorlopig geen namen bevestigen, er wordt pas gecommuniceerd wanneer alles rond is. Dat is mogelijk al tegen het einde van deze week, klinkt het. Frank Vercauteren zou in die constructie technisch directeur worden.

6 Belg en Française vermist in Zwitserland: politie vindt twee lichamen

De politie van het Zwitserse kanton Wallis heeft twee lichamen gevonden ter hoogte van de gemeente Fully. De omgeving werd vorige week getroffen door een lawine. De formele identificaties zijn aan de gang, maar de politie legt zelf een link met de Belg en de Française die vorige week vermist geraakten in de regio.

De zoektocht naar twee wandelaars werd dinsdagochtend afgerond, laat de kantonnale politie weten. Maandag zei de politie al dat ze het gebied waar de twee slachtoffers zich zouden kunnen bevinden, had gelokaliseerd na het vinden van ‘concrete elementen’.

7 Zending met 400 xtc-pillen onderschept in Gents postsorteercentrum

Bij een internationale actie van de politie- en douanediensten is vorige week donderdag in het postsorteercentrum Gent X een pakket met bijna 400 xtc-pillen aangetroffen. Dat meldt de federale politie.

De politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 26 tot en met zondag 29 januari een gezamenlijke actie tegen drugsnetwerken georganiseerd. Bij die ‘Etoile-actie’ werden ook postpakketten gecontroleerd in het sorteercentrum Gent X. Dat leidde tot de ontdekking van een zending van bijna 400 xtc-pillen, die bestemd waren voor de Belgische markt. Er werden in het sorteercentrum nog meerdere andere zendingen met illegale drugs en medicatie onderschept.

Tijdens de actie werden in België 1.607 voertuigen, 44 treinen en 4 bussen gecontroleerd. Ook werden 1.517 personen aan een controle onderworpen: 236 mensen bleken in het bezit van drugs, 24 waren onder invloed.

Er werden in de loop van de actie 14 voertuigen in beslag genomen en 12 mensen aangehouden. In totaal werden ook zeven wapens in beslag genomen.

8 Japan en Navo halen banden aan

  ap

Japan en de Navo gaan de banden aanhalen. Dat hebben de Japanse premier Kishida Fumio en Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd na een ontmoeting in Tokio.

‘De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt in de ernstigste en meest complexe veiligheidsomgeving sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog’, luidde de gezamenlijke verklaring, waarin de Navo en Japan worden bestempeld als ‘betrouwbare en neutrale partners die gemeenschappelijke waarden delen’.

‘De agressie van Rusland tegen Oekraïne heeft de vrede verbrijzeld en het fundament van de op regels gebaseerde internationale orde aangetast. Het heeft de veiligheidsomgeving in de Euro-Atlantische regio en daarbuiten ingrijpend gewijzigd’, luidt het verder.

9 Nieuwe zoekactie in gebouw waar lichaamsdelen werden gevonden in Deurne

In het Antwerpse district Deurne is de politie een nieuwe zoekactie gestart in het gebouw waar vrijdag lichaamsdelen zijn aangetroffen. Dat bevestigt het Antwerpse parket. De identiteit van het slachtoffer staat intussen nog steeds niet vast.

De akelige vondst gebeurde in de kelder van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan. Volgens omwonenden is het daar een komen en gaan van personen die niet in het gebouw wonen, zoals mensen uit het prostitutiemilieu. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er een link is met het aangetroffen (deel van een) lichaam.

Waar de politie precies naar op zoek ging, wil het parket niet kwijt. Mogelijk trachten de speurders te achterhalen waar de vermeende moord plaatsvond.

10 Koning Filip: ‘Drugsgeweld moet worden bestreden’

  belga

De ‘steeds gewelddadigere drugscriminaliteit’ in ons land moet worden bestreden en de oorzaken van verslaving moeten worden aangepakt. Dat heeft koning Filip gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak op het paleis.

De koning vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in preventie, en dat jongeren moeten worden beschermd ‘tegen de valse beloften die hen door het nemen van drugs worden voorgespiegeld.’

Koning Filip refereerde in zijn toespraak voor de overheden van het land ook aan agressie tegen hulp- en politiediensten, die hij ‘ernstige, verwerpelijke aanvallen’ noemde en waar hij ‘heel bezorgd’ om is. ‘We mogen zo’n gedrag niet tolereren en moeten maken dat dit nooit meer gebeurt.’ Volgens de vorst is daarvoor ‘bewustmaking’ nodig, ‘op alle niveaus, ook binnen de betrokken gezinnen’.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen