Recepten Plaatcake voor iedereen
Deze plaat is altijd een hit
Een royale plaatcake maken, is aan feestjes denken. Met een eenvoudig recept heb je al snel genoeg voor dertig man, en de toppings voegen extra overvloed toe. Wees kwistig met glazuur, schik het seizoensfruit, strooi nootjes en bel de mensen die je het liefst verwent.
TIP
Doordat de plaatcake platter is dan een gewone cake, moet hij verrassend genoeg minder lang in de oven: in een halfuurtje is hij klaar. Al hangt dat natuurlijk af van je oven: hou de cake dan ook goed in de gaten en prik regelmatig om te kijken of hij klaar is, zodat je niet eindigt met een te droog resultaat.
Recept
OLIJFOLIE-ROGGECAKE MET ZURE-ROOMTOPPING EN KAKI
De cake krijgt een volwassen smaak door de lichtzure rogge en fruitige olijfolie. Om hem heerlijk decadent te maken, werken we af met een glazuur van boter, poedersuiker en zure room, en beleggen we de cake met schijfjes zoete kaki.
VOOR ÉÉN BAKPLAAT VAN
30 CM OP 40 CM
● 8 eieren
● 500 g suiker
● 450 ml olijfolie + wat extra om in te vetten
● 500 g roggebloem
● 2 tl vanille-extract
● 2 tl kardemompoeder
● 2 tl bakpoeder
● 1 snuifje zout
Voor het glazuur
● 300 g boter, op kamertemperatuur
● 500 g bloemsuiker
● 500 g zure room
Voor de topping
● 3 rijpe kakivruchten
BEREIDING
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Breek de eieren in een mengkom en voeg de suiker toe. Klop met een elektrische mixer tot een schuimig geheel (ongeveer 2 à 3 minuten, tot je het volume ziet toenemen). Voeg dan in een dunne straal de olijfolie toe, alsof je mayonaise maakt, terwijl je blijft kloppen. Meng er vervolgens het vanille-extract onder.
2. Zeef de bloem in een kom en meng met de kardemom, het bakpoeder en zout. Schep het bloemmengsel met een houten lepel onder het natte deeg.
3. Vet de diepe bakplaat in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier. Stort het deeg erin en plaats in de hete oven. Bak gedurende 30 à 40 minuten, afhankelijk van je oven. Test of de cake gaar is door er met een prikker of een satéstokje in te prikken: komt het stokje er schoon uit, dan is de cake ook binnenin gaar.
4. Laat de cake afkoelen. Maak intussen het glazuur. Zeef de bloemsuiker en doe samen met de zachte boter in een kom. Klop met een elektrische mixer tot het een luchtig mengsel is en de suiker volledig in de boter is opgenomen. Voeg er nu in twee delen de zure room aan toe. Klop zo kort mogelijk: net tot de zure room onder de boter gemengd is. Als je te lang klopt, wordt het glazuur lopend. Strijk met de achterkant van een lepel of een spatel het glazuur op de cake.
5. Snijd de kakivruchten in fijne plakjes. Schik de plakjes op de geglazuurde cake.
Recept
STICKY BROWNIES MET NOTEN EN ZOUT
Het recept voor deze chocoladebrownies kreeg ik van mijn vriend Krikke, de chef van pizzarestaurant Loes & Krikke in Borgerhout. Ze zijn heerlijk kleverig en rijk. Ik hou ervan om ze af te werken met zoutvlokken: de combinatie van zout en chocolade is voor mij onweerstaanbaar.
VOOR 1 BAKPLAAT VAN
25 CM OP 35 CM
● 400 g chocolade van 70% cacao
● 400 g boter
● 400 g suiker
● 10 eieren
● 80 g bloem
● Olie om in te vetten
Voor de topping
● 300 g noten (naar keuze)
● Zoutvlokken om af te werken (optioneel)
BEREIDING
1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Smelt de chocolade en de boter op een laag vuurtje (of doe het au bain-marie als je zeker wil zijn dat je de chocolade niet verbrandt). Neem van het vuur en schep in een mengkom. Meng er de suiker onder. Meng er nu een voor een de eieren onder met een garde. Voeg telkens pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Zeef de bloem en roer die onder het beslag.
2. Vet de diepe bakplaat in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier. Stort het deeg erin en strooi de noten erover. Strooi er ook wat zoutvlokken over als je houdt van de combinatie zout en chocolade.
3. Plaats in de oven en bak zo’n 20 à 25 minuten, tot het gebak stevig is, maar nog een tikje meetrilt als je schudt met de bakplaat (het is niet de bedoeling om de brownie helemaal uit te bakken: het is een plakkerig gebakje, geen droge cake).
Recept
BRUINEBOTERCAKE MET HAZELNOTEN
Beurre noisette is de ster van dit recept. Je maakt hem door boter te laten bruinen tot die een heerlijke, diepe hazelnootsmaak krijgt. Door dat simpele trucje krijg je een rijke cake die net dat tikje extra heeft.
VOOR ÉÉN BAKPLAAT VAN
30 CM OP 40 CM
● 750 g boter
● 625 g bloem
● 625 g bruine suiker
● 10 eieren
● 2 tl vanille-extract
● 2 tl bakpoeder
● 150 ml melk
● Olie om de bakplaat in te vetten
Voor de topping
● 150 g hazelnoten
BEREIDING
1. Maak eerst de bruine boter. Zet hiervoor de boter op een halfhoog vuur. Zodra die smelt, zie je witte stukjes in de boter, dit zijn de melkeiwitten. Als de stukjes lichtbruin kleuren door het karamelliseren, krijg je de smaak en kleur van geroosterde hazelnoten. Roer, terwijl je de boter nauwlettend in de gaten houdt, af en toe met een garde, zodat de melkeiwitten niet verbranden. Als je de juiste kleur en geur hebt, giet je de boter meteen over in een koude kom, zodat ze niet verder bruint. Laat een beetje afkoelen.
2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Meng alle ingrediënten voor de cake en klop met een keukenrobot of met een garde tot een glad beslag.
3. Vet de diepe bakplaat in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier. Stort het deeg erin en strooi de noten erover.
4. Bak gedurende 30 à 40 minuten, afhankelijk van je oven. Test of de cake gaar is door er met een prikker of een satéstokje in te prikken: komt het stokje er schoon uit, dan is de cake ook binnenin gaar.