Maandagavond raakten drie mensen gewond, waarvan één zwaargewond, bij een mesaanval in het Brusselse metrostation Schuman. Er werd een verdachte aangehouden voor poging tot moord. Een psychiatrisch onderzoek volgt. Dit weten we al.

Man die mesaanval pleegde in Schumanstation aangehouden voor moordpoging
Foto: Zoran Popovici via Reuters

• Volgens het parket vond de steekpartij plaats in volle spits rond 17.45 uur in een metrostel dat het station van Schuman binnenreed.

• Bij de mesaanval raakten in totaal drie mensen gewond. Één persoon verkeerde maandag in levensgevaar. Hoewel de twee anderen slechts lichte verwondingen hadden, werden de drie slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Ze hebben het ziekenhuis intussen alle drie kunnen verlaten.

• Een dertigjarige man bedreigde plots omstaanders en zwaaide met een mes, volgens ooggetuigen viel hij willekeurig mensen aan. Agenten van de spoorwegpolitie konden de man uiteindelijk overmeesteren. Op sociale media doen beelden de ronde waarop te zien is hoe de man onder schot wordt gehouden.

• De verdachte, een dertigjarige man, was niet gekend bij de veiligheidsdiensten voor terrorisme maar zou wel psychische problemen hebben gehad. Over het motief is nog niets geweten, de man zou alleszins niets hebben geroepen op het moment van de aanval.

• Hij werd dinsdag voor de onderzoeksrechter geleid voor moordpoging. Die heeft de verdachte verhoord en onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens feiten van poging tot moord en dracht van een wapen door bestemming. De onderzoeksrechter zal een deskundige aanstellen om een psychiatrisch onderzoek van de verdachte uit te voeren.

• Het metroverkeer op lijnen 1 en 5 werd maandagavond een tijd onderbroken. Er werden vervangbussen ingezet. Ook het tramverkeer op lijn 51 was een tijd onderbroken. Sinds gisterenavond verloopt het verkeer op die lijnen weer zoals normaal, liet de MIVB weten via Twitter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in