Nog meer agenten en medisch personeel op non-actief na foute verslagen over arrestatie Tyre Nichols
De dood van Tyre Nichols bracht protest op gang tegen politiegeweld. Foto: ap

Hulpdiensten in Memphis blijven personeel de deur wijzen in de nasleep van de fatale arrestatie van Tyre Nichols. Foute verklaringen van brandweer en politie zorgden voor de schorsing van nog eens twee agenten, twee medici en een chauffeur van de brandweer.

Van het gewelddadige karakter van de arrestatie van Tyre Nichols op 7 januari, was in de oorspronkelijke verslagen van de hulpdiensten niets te merken. De hulpdiensten werden ingeschakeld na een telefoontje van de politie over ‘een persoon tegen wie pepperspray was gebruikt’. De politie omschreef Nichols als een persoon ‘die begon te vechten’ nadat hij aan de kant van de weg was gezet omdat hij te snel reed.

Video’s werpen een heel ander beeld op de arrestatie. Daarin is te zien hoe agenten bedreigingen uiten en Nichols hardhandig uit zijn wagen sleuren. Nichols schrikt van de brutaliteit, smeekt agenten om minder gewelddadig te zijn en loopt weg. Na enkele meters wordt hij gevat na de inzet van een stroomstootwapen. Agenten houden de man vast terwijl hun collega’s hem slaan en schoppen.

Twintig minuten later arriveert ziekenwagen, ‘maar de hulpverleners slaagden er niet in de toestand van de patiënt adequaat te beoordelen’, klinkt het bij de evaluatie. Het handelen van de brandweerlieden ‘voldoet niet aan de verwachtingen’, oordeelt het korps. Het besliste daarom om een chauffeur en twee medici te ontslaan.

Binnen het politiekorps zijn intussen al zeven agenten ontslagen of uit dienst gezet. Op 20 januari werden de vijf agenten die Nichols op de beelden toetakelen de deur gewezen. Zij worden beschuldigd van moord in de tweede categorie. Maandag werden daarbovenop twee agenten buiten dienst gesteld. Een van hen is de agent die Nichols met het stoomstootwapen beschoot. Wie de zevende agent op non-actief is, is onduidelijk.

‘We kijken naar iedereen die betrokken was in dit incident’, zegt de officier van justitie in een verklaring. ‘Het onderzoek loopt.’ Een gemeenteraadslid van Memphis zegt aan CNN dat het einde van deze zaak nog niet in zicht is. ‘We moeten alles goed onderzoeken en alle zwaktes in kaart brengen’, klinkt het.

De dood van Nichols riep heel wat verontwaardiging op. In Memphis kwamen mensen op straat om het politiegeweld aan te klagen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in