Bij de steekpartij in het Brusselse metrostation Schuman zijn drie personen gewond geraakt, van wie één zwaargewond. Dat meldt de federale politie. Een verdachte is opgepakt.

Volgens het parket vond de steekpartij rond 17.45 uur plaats, in een metrostel dat het metrostation Schuman binnenreed. Daarna zou de verdachte door het metrostation zijn gelopen, waar hij ook andere mensen zou bedreigd hebben. Op beelden op sociale media is te zien hoe de politie hem onder schot houdt in het metrostation.

‘Drie personen raakten gewond, van wie er één in levensgevaar naar het ziekenhuis werd gebracht’, zegt parketwoordvoerder Martin François. ‘De twee andere slachtoffers liepen lichtere verwondingen op, maar werden ook naar het ziekenhuis gebracht. De federale spoorwegpolitie en de Brusselse lokale politie kwamen ter plaatse en konden in het metrostation een verdachte inrekenen.’

Volgens het parket gaat het om een man van dertig jaar oud. Het motief is nog onduidelijk. ‘Op dit moment lijkt er geen sprake te zijn van een terroristisch motief’, stelt de woordvoerder.

De Britse journalist Jack Parrock was kort na de aanval ter plaatse. ‘Ik zag een man gearresteerd worden en medisch personeel die mensen hielpen die waren aangevallen. Eén man was zwaargewond en twee anderen hadden kleine snijwonden’, zegt hij. ‘Het leek erop dat de autoriteiten het snel onder controle hadden. De getuigen die ik sprak zeiden dat het publiek als het ware van hem wegliep. Daarna was de politie snel ter plaatse.’

Op videobeelden op sociale media is te zien hoe politieagenten hun wapens op de man richten en hem op de grond doen liggen. Vervolgens kunnen ze hem arresteren. Overige agenten manen omstaanders aan om het metrostation te verlaten.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) zegt dat de dader snel kon worden gearresteerd dankzij ‘de samenwerking met de verschillende federale politiediensten’.

Door de politie-interventie werd het metroverkeer op de lijn stilgelegd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in