Bij een zelfmoordaanslag in een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar, in het noordwesten, zijn maandag zeker honderd doden gevallen. Verder raakten minstens 170 mensen gewond.

De explosie in Peshawar deed zich voor tijdens het middaggebed, in een wijk die streng beveiligd is. De ontploffing gebeurde toen de moskee vol zat met gelovigen. Er zouden minstens honderd doden zijn gevallen, meldt de woordvoerder van het ziekenhuis. Persagentschap Reuters schrijft dat daarnaast zeker 170 gewonden zijn gevallen. Bij de aanslag werd een deel van het gebouw vernield. Verschillende mensen moeten nog van onder het puin gehaald worden.

Voorlopig heeft nog niemand de aanslag opgeëist. Mogelijk was de politie het doelwit van de aanslag. Veel van de slachtoffers zijn immers politiemensen. Er zouden 300 tot 400 leden van de politie aanwezig geweest zijn op het moment van de aanslag. Het provinciale hoofdkwartier bevindt zich binnen het domein.

Bloed geven

Premier Shehbaz Sharif heeft de aanslag in een verklaring sterk veroordeeld en heeft gezegd dat het voorval ‘niets met islam te maken heeft’. ‘Het hele land verenigt zich in de strijd tegen terrorisme’, voegde hij eraan toe.

Het Lady Reading Hospital in Peshawar lanceert intussen een oproep om bloed te geven voor de gewonden die in het ziekenhuis moeten worden verzorgd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in