camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Voetbalbond

Vercauteren heeft principeakkoord met bond als sportief directeur

Frank Vercauteren heeft een principeakkoord met de bond om sportief directeur te worden. Domenico Tedesco is een kandidaat-bondscoach.

maandag 30 januari 2023 om 3.25 uur

Frank Vercauteren, in 2021. blg

De zoektocht naar de twee opvolgers van Roberto Martinez als bondscoach en technisch directeur van de voetbalbond nadert zijn einde. De bond heeft een principeakkoord met Frank Vercauteren (66) om als sportief directeur aan de slag te gaan. Als ook de handtekeningen worden gezet, is de verwachting dat de aanstelling snel officieel wordt. Mogelijk kan ze samen met die van de nieuwe bondscoach gecommuniceerd worden.

De werkgroep van de bond die de bondscoach kiest, is nog in gesprek met een paar kandidaten. Een nieuwe naam die vorig weekend uitlekte, is die van de Italiaanse Duitser Domenico Tedesco (37).

De gewezen trainer van RB Leipzig staat in Duitsland bekend als een ‘laptoptrainer’, een coach die een beperkte carrière als speler had en er al vroeg voor koos een loopbaan als trainer uit te bouwen. Tedesco wordt vaak in één adem genoemd met Julian Nagelsmann, de trainer van Bayern München die eveneens een verleden bij Leipzig heeft en al jong een trainerscarrière uitbouwde.

Eerder lekten al de namen uit van Joachim Löw (63), Mauricio Pochettino (51) en André Villas-Boas (45). Maar Löw en Villas-Boas vielen om verschillende redenen af en ook Mauricio Pochettino (ex-PSG) lijkt een dure vogel voor de bond.

Jonge coach met ervaring

Tedesco past in de filosofie van de bond om een coach de kans te geven die zich enerzijds wil bewijzen op het hoogste niveau, maar anderzijds al ervaring heeft. Tedesco baarde op 31-jarige leeftijd opzien bij Aue in de tweede Bundesliga. Hij kreeg daarop zijn kans bij Schalke 04, waarmee hij in zijn eerste seizoen vice-kampioen werd. Nadien was hij bij Spartak Moskou en RB Leipzig aan de slag.

Met Vercauteren gaat een sportief directeur ‘elite football’ aan de slag die zich als klankbord voor de nieuwe bondscoach kan gedragen. Een van de problemen van de dubbele rol van Martinez was dat hij als bondscoach weinig ondersteuning kreeg en er niemand was aan wie hij verantwoording moest afleggen.

Frank Vercauteren was laatst aan de slag bij Antwerp nadat hij eerder bij Anderlecht was opzijgeschoven door Vincent Kompany. Als gewezen kampioenentrainer van Racing Genk heeft hij een goeie band met sterkhouders als Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne bij de Rode Duivels. De laatste tijd woonde hij in Rusland waar hij een vrouw en kind heeft.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen