Verstoord trein- en vliegverkeer verwacht in Frankrijk
De Thalys lijkt voorlopig te rijden zoals gepland, bij de TGV zou er gemiddeld een op de vier rijden, volgens de website van de SNCF Foto: REUTERS

In Frankrijk vindt dinsdag de tweede actiedag plaats tegen de geplande hervorming van de pensioenen. Er worden storingen verwacht van het treinverkeer en van het vliegverkeer op de Parijse luchthaven Orly.

Met het oog op de nationale actiedag van nu dinsdag kondigde de Franse spoorwegmaatschappij SNCF aan dat het treinverkeer in Frankrijk sterk verstoord zal zijn. Dat geldt zowel voor de hogesnelheidstreinen als de regionale treinen. In de Franse hoofdstad Parijs zal ook het metroverkeer ernstig verstoord zijn. 

Voor de internationale treinen is de situatie niet helemaal voorspelbaar. Volgens SNCF zal het Thalys- en het Eurostar-verkeer zo goed als normaal verlopen. Maar voor de andere internationale verbindingen zou gemiddeld een op de vier treinen rijden, zo staat op de website van SNCF. Dat laatste heeft belangrijke implicaties voor wie met de TGV naar Parijs of naar de luchthaven Charles de Gaulle moet.

   • Podcast | Waarom liggen sociale hervormingen in Frankrijk zo gevoelig?

De Franse burgerluchtvaartautoriteit (DGAC) van haar kant kondigde aan dat een op de vijf geplande vluchten op de Parijse luchthaven Orly zou geschrapt worden. Dat zou vooral te maken hebben met de actie van de luchtverkeersleiders.

Op 19 januari, op de eerste dag van stakingen en manifestaties, kwamen tussen één en twee miljoen mensen op straat. De Franse regering bevestigde intussen dat ze bij haar plannen blijft om de wettelijke pensioenleeftijd op te schuiven van 62 naar 64 jaar. Eerste minister Elisabeth Borne herhaalde zondag nog eens dat de beslissing over de pensioenleeftijd ‘niet meer onderhandelbaar’ is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in