Gent
Groot Vleeshuis wordt fietsenstalling
Het Groot Vleeshuis krijgt een nieuwe functie: het wordt voor de komende vijftien jaar een openbare fietsenstalling met een vierhonderdtal plaatsen.
Het historische pand zal zeker voor vijftien jaar dienstdoen als fietsenstalling en moet een jaar na de start van de werkzaamheden al deels gebruikt kunnen worden. rr
Het Groot Vleeshuis op de Groentenmarkt wacht al jaren op een grondige restauratie. Het gebouw is in erg slechte staat en werd in april 2021 met onmiddellijke ingang gesloten, omdat het er niet veilig was. Binnen kwam uit voorzorg een extra metalen steunstructuur. Sinds vorige zomer wordt het ook langs de buitenkant gestut, op advies van stabiliteitsexperts.
Om het monument uit de vijftiende eeuw in ere te herstellen, krijgt het een grondige renovatie. Binnenkort wordt de aanbesteding opgestart en kunnen de werkzaamheden nog dit jaar starten. Ze zouden drie à vier jaar duren, waarna het gebouw een nieuwe functie krijgt als openbare fietsenstalling. De renovatie was eerst gepland voor 2026, maar via het budget dat vrijkomt door het gebruik als fietsenparking, kan dat vroeger.
De kosten voor de renovatie van het dak en de structuur van het gebouw worden geschat op 7,5 miljoen euro, die voor de herbestemming tot fietsenstalling is minimaal. Bijna een miljoen euro moet via een subsidie komen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.
‘Sneller dan oorspronkelijk gepland kunnen we het gebouw in ere herstellen’, zegt schepen van Facilitair Management Hafsa El-Bazioui (Groen). ‘We geven het terug aan de Gentenaars met een nieuwe bestemming en een publieke dienstverlening. Iedereen die naar het centrum van Gent komt, zal weer van het gebouw kunnen genieten.’
In het Groot Vleeshuis wordt behalve de fietsparking ook toegankelijk publiek sanitair geïnstalleerd en zou er mogelijk ruimte zijn voor een kleine economische invulling. Tot de onverwachte sluiting in 2021 was de Oost-Vlaamse streekproductenwinkel er immers gevestigd. Die verhuisde ondertussen naar het Goudenleeuwplein.
Publieke functie
Het historische pand zal zeker voor vijftien jaar dienstdoen als fietsenstalling en moet een jaar na de start van de werkzaamheden al deels gebruikt kunnen worden. Het wordt een bewaakte fietsenparking met een vierhonderdtal plaatsen, die de parkeerdruk van fietsen op de omliggende pleinen moet verminderen.
‘De nood aan openbare fietsenstallingen in de stad is momenteel heel hoog’, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). ‘De locatie ligt langs een aantal belangrijke fietsroutes en aantrekkingspolen, is goed zichtbaar en is heel vlot toegankelijk. Een fietsenstalling is bovendien heel goed te combineren met het typische open karakter van de middeleeuwse hal. Met de huidige oplossing kunnen we dit waardevolle erfgoed in het hart van onze stad redden. Bovendien krijgt het als openbare fietsenstalling opnieuw een publieke functie.’
Omdat in het Groot Vleeshuis plaats komt voor honderden fietsen, verdwijnt de nood aan een ondergrondse fietsenstalling op het Koophandelsplein. Er komt meer groen en de terrassen moge blijven. Het plein bij het oude justitiepaleis gaat vanaf 2026 op de schop.
Vanaf 2026 wordt de hele as Veldstraat - Nederkouter - Kortrijksepoortstraat heraangelegd. Het Koophandelsplein, voor het Oud Gerechtsgebouw, ligt centraal in die zone. Daar kwamen een vijftal jaar geleden gezellige terrassen, nadat het werd geknipt. Zeker op zonnige dagen is het er heel druk.
Het zag er even naar uit dat de terrassen zouden verdwijnen bij de heraanleg, omdat de tramhalte naar het plein zou verhuizen. De plaatselijke horeca was al ongerust, maar nu is er toch een oplossing. De terrassen mogen blijven.
Wat er met het voorplein van het Oud Gerechtsgebouw zal gebeuren, is nog even koffiedik kijken. Dat is eigendom van de Regie der Gebouwen, die de gebouwen nodig hebben tijdens geplande renovatiewerken. Daarna kan ook dit plein mogelijk een nieuwe invulling krijgen.