Trump: ‘Ik zou de oorlog in Oekraïne binnen de 24 uur kunnen stopzetten’
Foto: ap

De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat hij de oorlog in Oekraïne via maximaal 24 uur onderhandelen zou kunnen stopzetten. Hij schreef dat in drukletters op zijn eigen sociale mediakanaal Truth Social.

‘Als ik president zou zijn, zou de oorlog nooit gestart zijn’, steekt Amerikaans oud-president Donald Trump van wal in zijn post op zijn Truth Social. ‘Maar zelfs nu, als ik president zou zijn, zou ik binnen de 24 uur een einde van de verschrikkelijke oorlog kunnen onderhandelen.’

Trump laat zich al langer erg kritisch uit over het Oekraïne-beleid van president Joe Biden. De nieuw beloofde tankleveringen ‘kunnen leiden tot de inzet van kernwapens door Rusland’, waarschuwde Trump. ‘Eerst komen de tanks, dan de kernwapens’, schrijft hij, opnieuw met de capslocktoets ingedrukt. Vertrouwelingen van Trump zijn ervan overtuigd dat een telefoontje tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin wonderen zou doen.

Het Kremlin noch Kiev heeft een helpende hand gevraagd van de ex-president. Beide partijen hebben ook nog geen onderhandelingsbereidheid getoond en lijken zich schrap te zetten voor nieuwe confrontaties op het slagveld. Hoe Trump onderhandelingen zou aanpakken, zegt hij ook niet. In het verleden zei hij wel al dat Oekraïne de kans heeft gemist om ‘een deal’ te sluiten met Poetin om grondgebied af te staan en zo een oorlog te vermijden. Voor dergelijke ‘deals’ heeft president Volodimir Zelenski al duidelijk gepast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in