camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

uit het hart

Moet verliefdheid pijn doen?

vrijdag 27 januari 2023 om 17.00 uur

Is verliefdheid pas echt wanneer je jezelf erin verliest? Wanneer het leven alle glans verliest zonder die andere? Collega Eva Berghmans vraagt het zich af.

Annie Ernaux doet Eva Berghmans nadenken over de liefde. Leonardo Cendamo

‘Ik leef in een staat van verdoofde pijn. Dat is: ik verwacht niet dat er nog iets beters komt. En omdat hoop onmogelijk is, kan de pijn niet leiden tot een geluk dat ik me nog kan indenken.’ Het was bij die zin dat ik Getting lost dichtsloeg en dacht: ‘Nee, ik wil niet meer.’ Nog maar halfweg het boek, en ik kon het niet meer aan.

Getting lost is geen getuigenis van een terminaal zieke, noch van iemand die een kind of ouder verloor. Het is het dagboek van een verliefde. Annie Ernaux, de Franse schrijfster die vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, bundelde in dat boek de notities die ze bijhield tijdens haar affaire met een Russische medewerker van de ambassade in Parijs (het boek verscheen oorspronkelijk in 2001 als Se perdre).

Belt hij of belt hij niet?

De affaire speelt zich af in de jaren 80, Ernaux ging richting de 50 toen ze de man leerde kennen. De man is jonger en getrouwd. Zij is al een gevestigd schrijfster, een scherpe observator van zichzelf en de wereld, en gehecht aan haar autonomie. En toch, in het anderhalf jaar dat de affaire duurt, wordt ze hoe langer hoe meer een schim van zichzelf.

‘Belt hij of belt hij niet?’, wordt de vraag die haar hele leven beheerst. Wat in de jaren 80, toen er nog geen gsm’s waren, niet alleen een mentale, maar ook een fysieke gevangenis wordt. Als ze vermoedt dat hij zou kunnen bellen, blijft ze liever thuis dan naar een boekpresentatie te gaan.

Alles wat niet te maken heeft met hem, verliest zijn glans. Dingen (lingerie, kledij, eten, drank) hebben maar betekenis als ze iets met hem te maken hebben. Zelfs het schrijven, haar hele fundament, betekent niets meer. Zij betekent niets meer – tenzij ze kan voelen dat hij haar nog altijd begeert. Seks is de motor van hun affaire, en wordt een kwestie van zelfbevestiging. Hoe lang, hoe vaak, waar, hoe: ze noteert het als een boekhouder van de passie, als bewijzen van zijn liefde.

Oh Annie!

Ik werd er lastig van. Allee, Annie, dacht ik, allee, Annie, zelfs jij? Is dan niemand immuun? Wat is het met verliefdheid, met die passionele liefde die als de heilige graal van romantiek wordt bezongen in liefdesliedjes, dat we zo bedwelmd kunnen raken dat we onszelf niet meer herkennen? Hoe kan het, dat de vrouw die de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nam met een ode aan de literatuur als emanciperende kracht, haar levensvervulling een tijd lang alleen nog vond in de aandacht van een man? Hoe is het mogelijk dat de tintelingen van die initiële aantrekking uitmonden in een existentiële crisis waarin het leven ondraaglijk wordt als de geliefde niet binnen handbereik is? Waar gaat dat vrolijke verlangen van die eerste verleidingsmanoeuvres naartoe?

En, misschien nog de grootste vraag van al: waarom idealiseren wij – in onze cultuur, in onze samenlevingsvormen – die verliefdheid en die passie zo, als de uitkomst finaal vaak op een ziekte lijkt? Aan het eind van Passion simple, een korte roman die op dezelfde affaire gebaseerd is als het dagboek (en die ik wel uitlas, voor ik aan het dagboek begon), schrijft Ernaux dat die affaire haar iets geleerd heeft. Dat ze ingezien heeft dat luxe niet materieel is, zoals ze als kind dacht, en dat het ook niet het intellectuele leven op zich is. Dat echte luxe ook is dat je een dergelijke passie voor een man of vrouw kunt beleven.

Dat heeft niet zoveel te maken met wie die man of vrouw is – in alles wat ze over haar Russische minnaar vertelt, valt ook weinig tot niets te lezen dat al die heftige gevoelens rechtvaardigt (hij is een parvenu, hij uit zijn liefde niet, behalve in seks, intellectueel doet hij haar niks, en hij is vaak dronken als hij bij haar aankomt). Misschien is het de overgave zelf, dat zelfverlies dat zich vermomt als focus op de ander, die tegelijk zo aanlokkelijk en zo gevaarlijk is, die maakt dat je het gevoel krijgt dat je leeft, en bang maakt dat met de ander ook dat gevoel wegvalt.

Reminder

Rationeel bekeken slaat dat nergens op, maar laat de ratio nu net het eerste zijn dat verliefdheid vakkundig uitschakelt, nog voor ze aan je emotionele stabiliteit begint te knibbelen. In die zin hoop ik dat Getting lost me, uitgelezen of niet, bijblijft, als een reminder, een eerste hulp bij toekomstige verliefdheden. Want de passie helemaal afschaffen zou ik jammer vinden, maar verliefdheid zonder zelfverlies: zou het kunnen?

Wat u, beste lezer, begrijpt u de verzuchting van Eva Berghmans? Heeft u een al dan niet pasklaar antwoord in uw mouw zitten? Mail ons!

De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en wat ons bezighoudt. Elke dag, in de blog Uit het hart, op de site en in de app van De Standaard.

Binnenland
  1. Syriër die hier asiel kreeg, blijkt oorlogsmisdadiger
  2. Ziekenhuis veroordeeld voor onnodige operatie bij intersekse meisje
  3. Uurwisseling leidt tot meer verkeersongevallen
  4. Syriër die in ons land asiel kreeg, blijkt oorlogsmisdadiger
  5. Driejarig kind omgekomen bij verkeersongeval
  6. Asielzoekers uit Crisiscentrum krijgen garantie op opvang, bezetting ten einde
  7. Zelfs uw plantaardige biefstuk komt uit de 3D-printer
  8. Uit het hart | Help! Er zijn te veel reeksen, ik ben serie-moe
  9. Antwerpse cipiers weigeren nieuwe gevangenen binnen te laten: ‘De situatie is niet meer menselijk’
  10. Video CM geeft gezondheidstips in erotische clips op Onlyfans
  11. Werk begonnen aan veelbesproken hek rond Blaarmeersen
  12. Vlaamse overheid schrapt vaste benoeming, maar niet voor gezagsfuncties en onderwijs
  13. In 3 minuten 100 kilometer erbij: over twee jaar zijn ultrasnelladers overal te vinden langs de snelweg
  14. Advocaten mogen niet meer onbeperkt pleiten
  15. Op zoek naar een betaalbaar kot: ‘Het is hier groot en gezellig. De schimmel nemen we erbij’
  16. Open VLD’er Maurits Vande Reyde verscheurt ‘zwijgakkoord’ Vlaams Parlement: ‘Dit is systeem van absolute controle’
  17. Gangster Alain Moussa, alias ‘Le Flingueur’ is overleden
  18. ‘Als homokoppel voor het eerst met je kind over straat lopen is als een tweede keer uit de kast komen’
Cultuur en media
  1. Chloe Bailey weet heus wel wat ze doet als ze een seksscène speelt
  2. Het gevoelsleven van bomen
  3. Comedian Hans Cools charmeert met een ode aan het boerenverstand
  4. Museumdirectie nodigt bezorgde ouders uit om David te komen bezichtigen
  5. Kunstenfestivaldesarts strijkt neer in het Dudenpark en nachtclub C12
  6. Peta wil dieren op set verbieden na dood paard tijdens opnames ‘Lord of the rings’
  7. De kostbare broncode van Twitter lag te grabbel op het internet
  8. Op zoek naar de ziel
  9. Help! Er zijn te veel series
  10. AI-blog | GPT-4 toont ‘vonken’ van mensachtige intelligentie, beweert Microsoft
  11. Wim de Bie, de scherpe tv-satiricus die zelf bang was om uitgelachen te worden
  12. Video Het moment waarop cabaretier Theo Maassen peuter uit de zaal zet: ‘Hoe duur is een babysit in België?’
  13. Video Na de dreumes bij Theo Maassen: ‘Het publiek lijkt wel de theateretiquette vergeten’
  14. Brucity wordt aangevallen onder de gordel
  15. Lankum: de band die Ierse folk de 21ste eeuw in loodst
  16. Kanal verdient alle lof om niet voor sponsoring te kiezen
  17. ‘Succession, seizoen 4’: de titanen zijn terug en zeggen f*ck you
  18. Video Brucity: te hoog, te doods en nu al voorbijgestreefd
  19. ‘Waar is zuster Gabrielle?’: true crime met resultaat (of toch bijna)
  20. Nele Van den Broeck heeft geen schrijversblok, maar een schrijversklop

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen