camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 27 januari 2023 om 17.00 uur

1 België geeft 92 miljoen extra militaire steun aan Oekraïne

  belga

De federale regering doet een bijkomende inspanning om Oekraïne militair bij te staan in de oorlog met Rusland. De wapens komen uit stocks van Defensie of zijn door de overheid gekocht bij de Belgische wapenindustrie om ze meteen door te sturen. Details over de wapens geeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) niet, ‘uit veiligheidsoverwegingen’, maar zij en premier Alexander De Croo (Open VLD) spreken wel stellig tegen dat het zou gaan om ‘afdankertjes’.

2 Opnieuw een verkeersinfarct en de ergste files moeten nog komen

  belga

Deze week verloren we 63 procent meer tijd op Belgische wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Donderdag rond 8 uur ’s ochtends stond er meer dan 240 kilometer op de Vlaamse hoofdwegen alleen. Tel je de vertragingen op alle wegen van het land samen, zoals het Belgian Mobility Dashboard doet, dan kom je tot een file van 2.147 kilometer. Dat is een rij auto’s van hier tot in Moskou, en dan tellen we nog niet eens de rijstroken mee. De grote schuldige is de brugvoeg op het viaduct van Merksem. Tijdens de herstellingswerken moet het verkeer daar over twee versmalde rijstroken. Niet genoeg voor de 64.000 voertuigen die het viaduct op een werkdag moet slikken.

3 Restanten van derde molotovcocktail gevonden in Mechelen

  rr

In Mechelen zijn donderdagavond restanten van nog een derde vermoedelijke molotovcocktail gevonden. Dat bevestigt het Antwerpse parket. De restanten werden gevonden op straat aan de Vaartdijk. Er zou geen schade zijn en het is onduidelijk wat het eventuele doelwit was. Eerder raakte al bekend dat het gerechtsgebouw en het Huis van de Mechelaar donderdagavond getroffen werden door een molotovcocktail. Aan het Huis van de Mechelaar sneuvelde een raam, maar bleef de schade al bij al beperkt. Aan het gerechtsgebouw kwam het projectiel op een dak terecht en raakte de afzuiginstallatie beschadigd. De lokale politie onderzoekt de zaak. Voorlopig zouden er nog geen verdachten zijn gevat.

4 Minder dan 700 coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Er zijn nu 649 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, van wie 45 op de afdeling intensieve zorg. Dat bleek vrijdagochtend uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Van 20 tot 26 januari namen de Belgische ziekenhuizen dagelijks 43,3 patiënten met covid-19 op, een daling van 17 procent tegenover de voorgaande week.

5 Amerikaanse troepen doden IS-leider in Somalië

  ap

Het Amerikaanse leger heeft een belangrijke IS-leider, Bilal al-Sudani, gedood. Dat melden de Amerikaanse veiligheidsdiensten. De Amerikaanse president Joe Biden had deze week de opdracht gegeven om de militaire missie uit te voeren. Binnen 24 uur was de klus geklaard. Al-Sudani vond zijn dood samen met tien andere leden van de terroristische organisatie. De officieren wilden geen verdere details vrijgeven over de actie, noch over de betrokkenen.

6 Milo Rau vertrekt bij NTGent

Milo Rau.  afp

Na vijf jaar verlaat Milo Rau het Gentse stadstheater en gaat hij de Wiener Festwochen leiden. Rau wordt er de nieuwe intendant. Het multidisciplinaire kunstenfestival brengt elk jaar, gespreid over vijf weken tussen mei en juni, een breed programma van opera, theatervoorstellingen en concerten in de Oostenrijkse hoofdstad. Rau volgt daarmee onze landgenoot Christophe Slagmuylder op, die onlangs directeur-generaal van Bozar werd.

7 ChatGPT heeft een MBA én een rechtendiploma op zak

Eerder deze week hoorden we dat ChatGPT een examen rechten van de Universiteit van Minnesota met behoorlijk veel succes had afgelegd. De slimme chatbot van OpenAI blijft de diploma’s binnenrijven. Aan de Universiteit van Pennsylvania hebben ze inmiddels ook hun examenvragen voorgelegd aan ChatGPT, dit keer voor een cursus businessmanagement. En terwijl de chatbot zijn examens rechten afsloot met een ‘C+’ score, haalde het dit keer een hogere ‘B tot B-’.

Volgens een professor van de Wharton School of Business aan de Universiteit van Pennsylvania, beantwoordde ChatGPT vragen over operationeel beheer en procesanalyse erg goed, maar maakte het verbazend domme rekenfouten.

   • Volg nu de meest recente ontwikkelingen over ChatGPT en AI op onze blog

8 Red Lions na shoot-outs voorbij Nederland naar wk-finale

  belga

Een agressief en energiek Nederland heeft de Red Lions stevig in de problemen gebracht in de halve finale van het wk hockey. Pas na shoot-outs (4–2), waarin doelman Vincent Vanasch zich weer als de held ontpopte, wist de titelverdediger in India zich te plaatsen voor de finale. Daarin ontmoet het team Duitsland.

Cultuur en media
 1. Republikeinen en Democraten gaan samen tekeer tegen Tiktok-baas
 2. TV-wereld bezorgd om ‘Amerikaans’ Telenet. ‘Met één pennentrek worden die Vlaamse reeksen geschrapt ’
 3. Praten met iemand die ik niet ken? Waarom zou ik?
 4. Is ‘Amerikanisering’ van Telenet een bedreiging? ‘De mediasector is al lang niet meer Vlaams’
 5. ‘Tafel van vier’ wordt even ‘Gert late night’
 6. Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
 7. Video AI-blog | AI genereert valse beelden van arrestatie Trump
 8. Museumpas goed voor twee miljoen museumbezoeken
 9. Musea vragen fors meer subsidies
 10. Kunstenares en filmmaker Ariane Loze speelt al haar rollen zelf: ‘Je bent nooit één ding, één aspect, één mening of ervaring'
 11. Gratis in Manhattan: viswater en vriendschap
 12. Remake van de meest toonaangevende actiehorrorgame aller tijden speelt op safe
 13. Netflix cancelt kinderreeks vanwege non-binair personage
 14. De Standaard Podcast twee keer genomineerd voor Belfius-persprijzen
 15. Video Documentaire over Pornhub laat je onbevredigd achter
 16. Pollock-schilderij gevonden bij inval smokkelaars
 17. Stromae annuleert drie concerten in Frankrijk
 18. Acteur Stefaan Degand wordt maestro
 19. Een tuin van 1000 vierkante meter aan het Kanaal

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen