Djokovic voor tiende keer naar finale Australian Open, waar hij Tsitsipas treft
Djokovic kan zondag zijn 22ste grandslamtitel behalen. Foto: afp

Novak Djokovic heeft Tommy Paul in drie sets overklast en verzekert zich zo voor de tiende keer van een plek in de finale van de Australian Open. Daar treft hij zondag de jonge Griek Stefanos Tsitsipas (24). De nummer vier van de wereld haalde het in vier sets van de Rus Karen Chatsjanov (ATP-20).

Djokovic leek in de eerste set even van slag door de heisa rond zijn vader, die had geposeerd met pro-Russische fans. De Serviër, de nummer vijf van de wereld, gaf een 5-1-voorsprong uit handen en liet Paul (ATP-35) terugkeren tot 5-5.

Toen vond Djokovic het echter welletjes: hij won veertien van de daaropvolgende zeventien spelletjes. De match draaide uit op een simpele driesetter: 7-5, 6-1 en 6-2.

Djokovic voor tiende keer naar finale Australian Open, waar hij Tsitsipas treft
Voor Tsitsipas staat zondag een eerste grandslamtitel op het spel. Foto: isopix

Tsitsipas geeft wel een set prijs

In de andere halve finale leek Stefanos Tsitsipas (ATP-4) met een droge 7-6, 6-4 en nog eens 7-6 in iets minder dan drie uur spel voorbij zijn 20-jarige tegenstander te snellen. De Griek leidde in de tiebreak immers met 6-4 en met twee setballen leek de buit binnen, temeer daar Tsitsipas zelf nog één keer mocht serveren.

Maar Karen Chatsjanov (ATP-20), het achttiende reekshoofd, toonde zich een kwaaie klant, redde de matchpunten en haalde bij de eerste gelegenheid meteen zelf de set binnen. Twee-een in de sets en plots hadden we weer een wedstrijd.

Voor even toch. Tsitsipas liet zich niet van de wijs brengen en bracht de vierde set uiteindelijk vrij makkelijk tot een goed einde: 6-3 na iets meer dan drie uur spel.