Terrorist die inreed op Belgische familie in New York schuldig bevonden
Foto: reuters

Een jury heeft de dader van de aanslag in New York uit 2017 schuldig bevonden. Bij zijn aanslag kwam ook een Belgische vrouw om het leven.

De jury oordeelde dat de man van Oezbeekse afkomst schuldig is over de hele lijn. De 28 aanklachten tegen hem waren moorden, moordpogingen en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De jury moest zeven uur lang delibereren om de schuldvraag te beantwoorden.

Over de strafmaat voor de man is nog geen beslissing genomen. Dat nieuws volgt allicht in de komende dagen. Mogelijk wordt hij veroordeeld tot de doodstraf.

Saipov reed op 31 oktober 2017 met een gehuurde pick-uptruck in op voetgangers en fietsers. Daarbij vielen acht doden en een tiental zwaargewonden. Het ging om de dodelijkste aanslag in New York sinds die op 11 september 2001. Onder de dodelijke slachtoffers was ook de 31-jarige Anne-Laure Decadt uit Staden. De Belgische was in New York op citytrip met haar moeder en twee zussen. Nog eens drie andere Belgen, een gezin bestaande uit vader, moeder en zoon, raakten gewond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in