Ontgoochelde Loena Hendrickx tweede na korte kür
Loena Hendrickx kwam uit op 67,85 punten, een eind onder haar persoonlijke record. Foto: reuters

Op het EK kunstschaatsen in het Finse Espoo staat Loena Hendrickx (23) na een val in de korte kür op de tweede plaats. Ze bleef een stuk onder haar persoonlijke record. ‘Het was mijn dag niet.’ Maar de Europese titel is nog steeds mogelijk.

‘Ik ga in het hotel straks een potje huilen. Het was vandaag mijn dag niet.’ Ontgoocheld stond Loena Hendrickx (23) de pers te woord, na haar tweede plaats in de korte kür op de eerste dag van het EK kunstschaatsen in Espoo. Na een val kwam de vicewereldkampioene en topfavoriete uit op 67,85 punten. Alleen de Georgische Anastasia Gubanova deed beter met 69,81 punten. ‘Zaterdag moet ik er weer staan’, zei Hendrickx. ‘Ik zal ervoor moeten vechten.’

Hendrickx wist dat ze op haar allerbest zou moeten zijn en zo goed als foutloos zou moeten blijven om het goud te veroveren. Maar dat lukte haar vandaag niet. Tijdens de combinatiesprong triple lutz ging het mis. Hendrickx moest haar hand op het ijs zetten om overeind te blijven. Dankzij haar ervaring slaagde de 23-jarige Kempense er wel in om meteen de knop om te draaien en de rest van haar kür voortreffelijk uit te schaatsen.

Teleurgesteld

Zichtbaar teleurgesteld verliet Hendrickx de piste en dook ze in de armen van haar broer en coach Jorik. Met een score van 67,85 punten bleef de vice-wereldkampioene flink onder haar persoonlijke record van 76,25 punten, dat ze vorig jaar op het EK neerzette.

Of ze door de stress in de fout ging bij een sprongencombinatie, liet ze in het midden. Maar ze erkende dat ze haar normale niveau niet had gehaald. De Georgische Gubanova deed dat wel. ‘Helemaal ideaal verliep het niet’, zei Gubanova. ‘Maar als je op het EK je beste score verbetert, mag je niet klagen.’

Alles is zaterdag nog perfect speelbaar in de vrije kür, waar het gros van de punten te verdienen vallen. Die staat vanaf 12 uur Belgische tijd op het programma. Met de debuterende Nina Pinzarrone wist zich nog een Belgische te plaatsen voor het tweede luik, voorbehouden aan de beste 24. De 16-jarige Brusselse werd in de korte kür knap zesde met 61,35 punten.

Op het vorige EK in Tallinn werd Hendrickx vierde. De top drie in Estland bestond uit de Russische meisjes Kamila Valieva, Anna Shcherbakova en Alexandra Trusova. Zij worden vanwege de inval van Rusland in Oekraïne geweerd op internationale competities.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in