camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 26 januari 2023 om 16.58 uur

1Rusland lanceert grootste raketaanval op Oekraïne sinds oktober

Rusland heeft vandaag in totaal 55 raketten op Oekraïne afgevuurd, meldt het Oekraïense leger. Het is geleden van oktober dat Rusland nog op zo’n grote schaal raketten op het land laat regenen. Er zouden ook twee hypersonische Kinzhal-raketten bij zijn geweest. Een aanzienlijk deel van die raketten is volgens Oekraïne neergehaald door afweergeschut. Zo zou er in Kiev geen enkele inslag zijn geweest, omdat 20 raketten werden vernietigd. Rond de havenstad Odessa schoot het leger er drie neer. Wel waren er enkele die kritische infrastructuur raakten – daardoor zijn hier en daar problemen met de energiebevoorrading.

2Duitsland verwacht eind maart de Leopard 2-tanks te leveren

ap

De veertien Duitse Leopard 2-tanks die aan Oekraïne zijn beloofd, zouden ten laatste eind maart moeten zijn geleverd. Dat verklaarde de nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. ‘Dat is niet te laat’, zei hij. De minister weerlegde de kritiek dat Duitsland te traag zou zijn geweest met de goedkeuring van die levering. ‘We hebben onderhandeld met onze bondgenoten. We spraken met onze partners en vrienden over wat het beste zou zijn om te doen, en daar is tijd voor nodig.’ De beslissing om tanks te leveren, is volgens hem niet zo futiel als ‘iets bestellen op een website om naar iemand toe te sturen’, zei hij. ‘Dit gaat over oorlog. Het gaat over vertrouwen, en over samenwerking.’ Naast de Duitse Leopards plannen ook andere landen, waaronder Polen, zulke tanks te sturen.

3Meisje (8) krijgt klappen van 21-jarige man in Borgerhout

Een meisje van acht is woensdag aangevallen door een man op het Vinçotteplein in Borgerhout. De twintiger gaf haar enkele rake klappen, het meisje werd later naar het ziekenhuis gevoerd. De man kampte met een psychose. Hij mocht na verhoor beschikken. ‘Er is nagegaan of hij in aanmerking kwam voor een collocatieprocedure’, zegt het parket. De politie kon de verdachte kort na de feiten arresteren. Volgens buurtbewoners is de man gekend in de omgeving van het plein. Hij zou met mentale problemen worstelen. ‘De 21-jarige man was op het moment van de feiten wellicht verward en verkeerde mogelijk in een psychose’, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

4Mesaanval op Duitse trein, omgekomen slachtoffers waren tieners

De trein kwam tot stilstand in Brokstedt, tussen Hamburg en Kiel. afp

De twee mensen die woensdag bij een mesaanval in een Noord-Duitse trein zijn gedood, waren 16 en 19 jaar oud en kwamen vermoedelijk uit de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, zo heeft de politie laten weten. De 33-jarige dader is een staatloze man uit Palestina zonder vaste woon- of verblijfplaats, die met een voorlopige verblijfsvergunning in de Bondsrepubliek zou verblijven. De man zat onlangs nog in een gevangenis in Hamburg wegens mishandeling. Hij stak woensdag in een regionale trein tussen Kiel en Hamburg plotseling op treinreizigers in. Drie mensen raakten zwaargewond en vier liepen lichtere verwondingen op. Zijn motieven zijn onduidelijk, maar van een terroristische aanslag was geen sprake.

5Federaal magistraat en adjunct-federale procureur Eric Bisschop plots overleden

Federaal magistraat en adjunct-federale procureur Eric Bisschop is woensdagavond plots overleden. Dat meldt het federaal parket. De 64-jarige magistraat was al sinds 2003 in dienst bij het federaal parket en stond onder meer in voor het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in het Belgisch voetbal. ‘Eric Bisschop is gisteravond, op de terugweg naar huis, ineengezakt’, meldt de woordvoerder van het federaal parket. ‘Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. Eric werkte steeds vanuit een sterke visie met een groot vermogen om steevast tot innovatieve en vaak moedige oplossingen te komen. Voor velen was Eric niet alleen een collega of een magistraat maar ook een vriend. We willen onze oprechte deelneming, steun en vriendschap bieden aan zijn familie, echtgenote en kinderen.’

6Russische atleten toch welkom op Olympische Spelen

Russische sporters mogen individueel deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024, en aan de Olympische Winterspelen in Milaan en Cortina d’Ampezzo in 2026, oordeelde het Internationaal Olympisch Comité. Dat is ook van toepassing op de Paralympische Spelen. ‘Atleten mogen niet worden verhinderd om deel te nemen op basis van hun paspoort’, stelt het IOC. Hetzelfde geldt voor Wit-Russische atleten. Maar een (Wit-)Russische vlag zal niet in de sportstadions te zien zijn. De sporters moeten aantreden als ‘neutrale atleten’, stelt het IOC. Want Rusland en Wit-Rusland blijven op de zwarte lijst staan. ‘Geen vlag, volkslied, kleuren of eender welke verwijzing naar die landen is welkom’, klinkt het. Er mag in beide landen ook geen olympische activiteit plaatsvinden, en er mogen geen overheidsfunctionarissen van beide landen naar de Spelen worden uitgenodigd. Het IOC beschouwt de invasie van Oekraïne door Rusland als een schending van de Ekecheiria, een van de basisprincipes van de olympische gedachte die teruggaat tot het Oude Griekenland. Daarin staat vrede en het afzweren van vijandigheden centraal.

7Paus Franciscus zegt dat homoseksualiteit ‘geen misdrijf’ is

Paus Franciscus vindt homoseksualiteit een zonde, maar geen misdaad. ap

Op de vooravond van een bezoek aan Afrika roept de paus bisschoppen op om komaf te maken met gedateerde wetten tegen homoseksualiteit. ‘Homoseksueel zijn, is geen misdrijf’, zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwsservice Associated Press. Hij omschreef de geaardheid tijdens het interview wel als ‘een zonde’. In sommige delen van de wereld ondersteunen katholieke leiders nog steeds wetten die de lgbti-gemeenschap discrimineren of de geaardheid criminaliseren, erkende hij. Die houding schreef hij toe aan ‘culturele achtergronden’. Hij vindt dat met name bisschoppen een ‘veranderingsproces’ moeten ondergaan en de waardigheid van iedereen onderkennen. Het is de eerste keer dat een paus zulke uitspraken doet, noteert de nieuwsservice.

8Trump is back on Facebook en Instagram

Dat kondigde het bedrijf aan in een blogpost. Volgens Meta was het bannen van Trump ‘een uitzonderlijke situatie’. In normale tijden moet het publiek volgens het bedrijf toegang hebben tot wat een voormalig president zegt, zeker als die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor de volgende presidentsverkiezingen. ‘Het volk moet kunnen horen wat politici te zeggen hebben zodat het geïnformeerde keuzes kan maken aan de stembus’, aldus Nick Clegg, voorzitter voor ‘global affairs’ bij Meta. ‘Het gaat om het goede, het slechte en het lelijke.’ Twee jaar geleden werd Trump gebannen na de bestorming van het Amerikaans Congres op 6 januari 2021, wegens ‘Trumps lof voor mensen die het geweld pleegden’, zegt Clegg. De ban gold voor twee jaar, waarna zou worden bekeken of het risicovol zou zijn voor de maatschappij om Trump weer op de platformen te laten.

9Sterke terugval woonkrediet in vierde kwartaal van 2022

De vraag naar woonkredieten daalde in het vierde kwartaal van 2022 met een kwart. De duurdere rente eiste zijn tol. Toch is er over het hele jaar 2022 nog sprake van een record op het vlak van ontleende bedragen. Het gaat om 43 miljard, verdeeld over 255.000 woonkredieten. Het aantal verstrekte woonkredieten toonde wel een daling met 5 procent. Die daling was overal zichtbaar: bij wie een huis kocht, wie wilde bouwen en wie renoveerde.

Buitenland
 1. Vernietigend rapport legt institutioneel racisme, seksisme en homofobie bij Londense politie bloot
 2. Video Mysterieuze lichtflitsen aan Californische hemel blijken opgebrand ruimtepuin
 3. De Russische wapenindustrie kan de invasie niet meer bijbenen. Wat kan (en wil) China voor het land betekenen?
 4. Video ‘Russische kruisraketten vernietigd op de Krim’
 5. Twijfels of EU miljoen granaten in jaar kan produceren
 6. Kan Xi vrede brengen?
 7. Ondanks bitcoin-fiasco blijft ‘coolste dictator ter wereld’ populair
 8. Finnen opnieuw de gelukkigsten ter wereld
 9. Vorig jaar stierven 43.000 Somaliërs door droogte
 10. Er is geen tijd meer, de uitstoot moet nú dalen
 11. Video Live Oekraïne | ‘Informeel gesprek’ Xi en Poetin duurt 4,5 uur
 12. In Somalië stierven vorig jaar 43.000 mensen door droogte
 13. ‘Amerikaanse politie werkt aan plan voor arrestatie Trump’
 14. Macron pensioenhervorming verder doorduwen
 15. Video Van luxejacht van Saddam Hoessein naar picknickspot voor vissers
 16. Gekidnapte Franse journalist na 711 dagen weer vrij
 17. Video Roepende vrouw verstoort propagandabezoek Poetin: ‘Allemaal voor de show!’
 18. Mont Blanctunnel sluit in september voor renovatiewerken
 19. VN-klimaatpanel: ‘Tijd dringt voor snelle en grootschalige actie’
 20. Twee Belgische vrouwen komen om na ongeval op Franse snelweg
Cultuur en media
 1. Drie mannen schuldig aan moord op rapper XXXTentacion
 2. Video VRT-collega’s wuiven ontroerde Frank Deboosere uit met ellenlange erehaag
 3. ‘Star wars’- en ‘Harry Potter’-acteur Paul Grant overleden op 56-jarige leeftijd
 4. Video Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: ‘Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen’
 5. Voer voor fijnproevers
 6. AI mag onder voorwaarden, zegt Raad Journalistiek
 7. Voor de opera ‘Bastarda’ wordt alles uit de kast gehaald
 8. In 'Swarm' gaat het gevaarlijk bergaf met een sociaal incapabele superfan
 9. Watou koppelt dichters aan kunstenaars
 10. ‘Metroid Prime’ is een briljante terugkeer naar een vijandige wereld
 11. Vlaamse roadmovie ‘Aller/retour’ blijft steken in goede bedoelingen
 12. Kaaitheater experimenteert met ramadanvriendelijk label
 13. Frank Deboosere: de man van 100.000 weerberichten
 14. Mediamagnaat Rupert Murdoch (92) gaat voor vijfde keer trouwen
 15. Na tien jaar stopt Jeremy Scott bij Moschino: ‘Trots op de erfenis die ik achterlaat’
 16. Perfecte, papierwitte tanden, o zo creepy
 17. ‘Red Star Line’ trekt je mee in de perfecte storm
 18. ‘Arcadia’ heeft het moeilijk tegenover ‘De mol’
 19. Raoul Servais, een pionier die tekende voor zacht verzet

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen