De vader van Novak Djokovic heeft woensdag op de Australian Open geposeerd met aanhangers van de Russische president Vladimir Poetin. Ze wapperden op de trappen van de Rod Laver Arena met Russische vlaggen, waarop onder meer het gezicht van Poetin was afgebeeld.

De politie moest woensdagavond na de kwartfinale van de Serviër Novak Djokovic tegen de Rus Andrei Roeblev ingrijpen. Een groep supporters zong pro-Russische liederen op de trappen van de Rod Laver Arena, terwijl ze Russische vlaggen vasthielden. De autoriteiten stuurden de mannen weg, maar niet voordat vader Srdjan Djokovic zich had gemengd onder de Russische tennisfans. De Serviër ging gewillig op de foto en zou ook ‘zivjeli Russiyani’ hebben gezegd, of: ‘Leve het Russische volk’.

Verbod op Russische vlaggen

Tennis Australia legde een verbod op Russische vlaggen op naar aanleiding van een incident tijdens de wedstrijd tussen de Oekraïense Katerina Baindl en de Russische Kamilla Rachimova. Daarop riep youtuber Simeon Boikov op om zo veel mogelijk met Russische vlaggen naar wedstrijden te gaan, om ‘terug te slaan’ richting de organisatie. Hij zette de beelden van Djokovic online.

‘Een kleine groep mensen toonde niet toegelaten vlaggen en symbolen’, aldus Tennis Australia. ‘Ze bedreigden ook het veiligheidspersoneel na een wedstrijd op woensdagavond en werden uit het Melbourne Park gezet. Spelers en hun entourage zijn herinnerd aan het beleid rond vlaggen en symbolen, om dergelijke situaties te vermijden.’

De Oekraïense ambassadeur in Australië noemt het voorval ‘beschamend’.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in