Ierse waarschuwing op flessen wijn valt verkeerd in Italië
Volgens de Italiaanse landbouwersvereniging Coldiretti is wijn niet te vergelijken met sterke drank. Foto: Getty Images

Ierland wil op etiketten van wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje wijzen op de gevaren van alcohol. ‘Een aanval op Italië’, vinden Italiaanse wijnboeren.

De Ierse overheid mag consumenten nadrukkelijk waarschuwen voor de gevaren van alcohol, en het risico op kanker en leveraandoeningen. De regering in Dublin legde haar plan in juni al voor aan de Europese Commissie, en die bevestigde maandag zich er niet tegen te zullen verzetten. Protest tegen het Ierse voornemen, onder meer vanuit Italië en Spanje, haalde niets uit.

Coldiretti, de Italiaanse beroepsvereniging van landbouwers, spreekt van „een aanval op Italië’. De Italiaanse wijnindustrie is 14 miljard euro waard, en meer dan de helft van die inkomsten komt uit het buitenland. De Italianen vinden dat Ierland op eigen houtje handelt en vrezen voor een precedent: wat als straks ook andere landen zullen volgen?

De Italiaanse landbouwersvereniging vindt bovendien dat alle soorten alcohol onterecht op één hoop worden gegooid, en dat wijn en bier, met hun lagere alcoholpercentage, niet kunnen worden vergeleken met sterke drank.

Kleinere hersenen

Maar niet iedereen in Italië geeft de wijnboeren gelijk. Antonella Viola, een Italiaanse immunoloog die een bekend tv-gezicht werd tijdens de pandemie, vindt het Ierse voornemen prima. Zelfs een matig alcoholgebruik kan schadelijk zijn, zegt Viola. Wie geregeld alcohol drinkt, ‘heeft kleinere hersenen’, stelt zij.

Dat kwam haar dan weer te staan op een felle repliek van een collega-arts, op zijn beurt sinds de coronapandemie een bekend tv-gezicht in Italië. Matteo Bassetti, diensthoofd infectieziekten in Genua, zei dat voor de kleinere hersenen van alcoholdrinkers geen wetenschappelijke bewijzen zijn. En hij plaatste op Instagram een foto van zichzelf – met een glas rode wijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in